Начало >Добруджа >Регионални

Ползването на полските пътища в община Добричка отново тема на дебати в Общинския съвет

01.11.2018 г. 10:28:12 ч.
/
Ползването на полските пътища в община Добричка отново тема на дебати в Общинския съвет
Докладната записка за сключване на договори за ползване на имоти – полски пътища, включени в споразумение за разпределяне на масивите за ползване за стопанската 2018 – 2019 г, стана повод за дълги дебати по време на вчерашното заседание на Общинския съвет на община Добричка.
Общинският съветник Петко Игнатов поиска да узнае дали сумите от сключените договори с така оповестените цени, влизат в 30-те процента, които селата получават от наеми.
Кметът инж. Тошко Петков отговори, че съгласно Закона за общинската собственост, общината ежегодно включва в 30-те процента, всички средства, които са придобити от отдаването под наем на общинско имущество, в това число и полските пътища.
Той уточни, че на 30 октомври е получено писмото от ОД „Земеделие”, в което са упоменати всички наематели, които обработват и са очертали полските пътища и стойността, която трябва да заплатят при сключването на договора с общината. Така че тези суми ще влязат в 30-те процента на съответното село, в което е разоран пътят, каза кметът.  Той уточни, че всички промени при сключване на договори се натрупват до момента, в който се приема бюджета на общината. Ако бъдат сключени договорите до края на годината, тези суми ще влязат  в 30-те процента за селата в бюджета за догодина, посочи Петков.
Димитър Чернев попита колко са пътищата, за каква част от тях има сключени договори и какво става с тези които се обработват, но не са очертани от земеделските производители и не плащат за тях. Според него едва ли се плащат повече от 10% от общия обем на пътищата.
Зам. кметът Иван Иванов обясни, че процесът по сключване на договори тепърва започва. Списъкът, получен от ОД „Земеделие” е качен на сайта на общината. Кметовете могат да се запознаят с него, да сравнят данните и дадат информация за неправомерно ползвани ниви.
Петко Игнатов заяви, че е разговарял с десетина кметове по темата, като по думите му за последните 4 години никъде няма платени 30 % от наем за пътища към съответното населено място.
Финансовият зам. кмет Дико Иванов опонира, че справката за миналата година е била около 20 декември. Всичко, което е получено в съответното село под формата на наеми е включено в справката на селото.
Той посочи като проблем, че някои кметове не искат да ползват въпросните суми за настоящата година , а решават да ги запазят за следваща.
Иванов посочи, че в общината има около 22 хиляди декара пътища, като от справката е видно, че само 1300 декара са очертани. За останалите, кметовете и кметските наместници трябва да се погрижат да кажат кои от тези пътища съществуват и се ползват. След това трябва да кажете какво да правим с тези, които ги ползват, а не плащат, заяви Иванов.
Ваше е решението, с което възлагате на кметовете и на кметските наместници да стопанисват общинската собственост. Ваше право е да потърсите сметка на тези, които не го правят така както е по закон. Това означава, че те не спазват вашите решения, добави кметът инж. Тошко Петков.
В крайна сметка докладната бе приета от общинските съветници.

Коментирайте
Подобни новини
Втори Фестивал на добруджанския фолклор ще се проведе на 11 май в село Царевец
Втори Фестивал на добруджанския фолклор ще се проведе на 11 май в село Царевец
Ученици мериха сили в общинския кръг на състезанието „Млад огнеборец“  в Каварна
Ученици мериха сили в общинския кръг на състезанието „Млад огнеборец“ в Каварна
Спортен празник организира Община Добричка на стадиона в Дончево
Спортен празник организира Община Добричка на стадиона в Дончево
Със средства по проект „Красива България” ще се ремонтира сградата на общинската администрация в Шабла
Със средства по проект „Красива България” ще се ремонтира сградата на общинската администрация в Шабла



Яндекс.Метрика