Порожанов уверява, че храните у нас са под строг контрол за качество

12.11.2017 г. 13:22:50 ч.
/ ИА Добруджа
Порожанов уверява, че храните у нас са под строг контрол за качество
Темата с храните е от особена важност и най-вече качеството на храните,здравословните храни, коментира министърът на земеделието храните и горите Румен Порожанов пред БНТ. Това, което се произвежда в България, това, което се внася и това, което се предлага на българския потребител, на пазара е под строг контрол на всички изисквания за здравословни храни и за качество, допълни Порожанов.
"Още от 2006 г. България следва много стриктно недопускането на продукти,в които има количества от ветеринарно-медицински препарати, в т.ч. и антибиотици да бъдат продавани на пазара. Това е една разработена програма, която се съгласува задължително и с ЕК и по която непрекъснато има проби, които се извършват", коментира Поражанов въпроса как държавата гарантира, че няма антибиотици и вредни вещества в пилешкото месо и в храните въобще.
"Ползването на един антибиотик в една ферма задължително се извършва с рецепта на лицензиран ветеринарен лекар, в която е упоменато количеството, което да се ползва, времето за което се ползва, времето което след ползването не може да се използва - това е т. нар. медицински фураж, който се потребява и след това времето, в което не може от конкретните животни да бъде предлаган продукт на пазара. Това се следва докато не спаднат остатъчните в рамките на нормалното нива на тези ветеринарно-медицински продукти в рамките на допустимите стойности", допълва Порожанов.
Той обясни, че у нас се правят около 520-530 проби годишно по тази програма. Тази година от тези над 300 направени проби, няма положителен резултат.През миналата година е имало само един положителен резултат, а през по-минатала - 3, свързани с препарати в патешкото месо.
Съвместният изследователски център на Европейската комисията разработва методология за общ подход на тестване за хранителните продукти с разлики в качеството, които се предлагат в държавите-членки на Европейския съюз.
Припомняме, Обединените Арабски Емирства - ОАЕ забрани вноса на всички пилешки и яйчни продукти от България след откриване на високопатогенна инфлуенца (грип) по птиците. Забраната обхваща всички живи домашни, дивии декоративни птици, пилета, яйца за разплод и всички яйчни продукти, които не са термично обработени.
Министерството на промените в климата и околната среда на ОАЕ обяви рестрикцията на продуктите след уведомление от Световната организацияпо здравеопазване на животните.
Снимка:webnews.bg
Източник:News.bg

Коментирайте
Подобни новини
Ивайло Вълчев оглави евролистата на ИТН
Ивайло Вълчев оглави евролистата на ИТН
Началникът на отбраната: Българите трябва да са уверени в своята сигурност
Началникът на отбраната: Българите трябва да са уверени в своята сигурност
Богослужения за Второ Възкресение
Богослужения за Второ Възкресение
Стотици гости очаква Рилският манастир тази вечер за Богослужението за Възкресение
Стотици гости очаква Рилският манастир тази вечер за Богослужението за Възкресение



Яндекс.Метрика