Начало >Добруджа >Общество

Поток от безработни към Бюрата по труда, основно от сферата на туризма (ВИДЕО)

31.03.2020 г. 13:02:22 ч.
/
Поток от безработни към Бюрата по труда, основно от сферата на туризма (ВИДЕО)
Икономическите жертви на коронавируса са факт. Не от днес, но вече много осезаемо. Ако положението се задържи без промяна с месеци, вълната от хора, които след като са останали без препитание, заради строгите мерки срещу разпространението на COVID-19, се насочват към Бюрата по труда, ще става и по-голяма . Не е изключение и Бюрото по труда в Добрич. Екип на медийна група „Добруджа“ се запозна със ситуацията на място.
Хората на опашката, която се извива и на стълбището пред входа на Бюрото по труда, спазват дистанция и без изключение са с предпазни маски. Но темата ни не е съблюдаването на правилата, което само по себе си е важен детайл. Имахме срита надежда, че чакащите пред Бюрото по труда, няма да са основно останали без работа добруджанци, заради създалата се от около месец извънредна ситуация.
Факт е обаче, че съгласилите се за говорят с нас бяха точно от групата на заетите в туризма – секторът, който пострада първи и на 100% още в първите дни на извънредното положение.
„Работих в заведение в Добрич, но то е затворено и останах без работа. Тук съм, за да се регистрирам като безработна, каза Величка Великова. Цялото й семейство остава без месечни доходи, защото в същото заведение е работил и съпругът й, който също се е влял в редиците на безработните. Жената добави, че няма яснота за бъдещето си.
Също в сферата на туризма е работила от години Таня Иванова. Жената е бесарабска българка, но се е установила отдавна в България. Изкарвала е прехраната си като готвач, но сега също се регистрира като безработна. Причината е, че ресторантът, в който е изкарвала прехраната си е затворен. Но Таня Иванова е оптимист. Категорична е, че не трябва да се обвинява държавата.
Безработните в България са над 213 700 души, а регистриралите се от началото на кризата с коронавируса са 9 909 души. Това заяви днес социалният министър Деница Сачева на брифинг в Министерския съвет.

Репортаж на Галина Бозукова и Стефан Калев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Започва "голямото прибиране", очаква се натоварен трафик в страната
Започва "голямото прибиране", очаква се натоварен трафик в страната
Днес е премиерата на видеоклипа на песента „Светъл ден, Гергьовден“ на орк. „Приятели фолк“ (ВИДЕО)
Днес е премиерата на видеоклипа на песента „Светъл ден, Гергьовден“ на орк. „Приятели фолк“ (ВИДЕО)
Започва Светлата седмица
Започва Светлата седмица
Гергьовден е –  Ден на храбростта и празник на Българската армия
Гергьовден е – Ден на храбростта и празник на Българската армия



Яндекс.Метрика