Начало >Добруджа >Общество

Председателят на Общински съвет - Добрич мотивира взетите вчера решения (ВИДЕО)

01.08.2018 г. 13:00:02 ч.
/
Председателят на Общински съвет - Добрич мотивира взетите вчера решения (ВИДЕО)
Приходът от безвъзмездно ползване на тези обекти ще е по-голям в частта му плащане на местни данъци и такси от това ако е под наем. Това заяви в интервю за МГ "Добруджа" председателят на Общински съвет Добрич Иво Пенчев по повод взетото решение за безвъзмездно отдаване на физкултурните салони и актовата зала на бившето училище Дора Габе на двата карате клуба, които в момента ползват помещенията под наем. Данъците за такава голяма квадратура е в пъти повече от стоте лева, които те са плащали за помещенията, каза Пенчев. Той припомни, че Клубовете са инвестирали достатъчно пари, за да имат поведение на добри стопани. Сега поемат ангажимент за цялостно саниране на корпуса който поддържат . През септември ще бъде сформирана комисия, която да провери дали се извършват въпросните ремонти.
За сградата на самото училище, Пенчев смята, че до две години тя ще бъде цялостно компрометирана, ако не се поддържа. За това и нашата цел да дадем тази сградата и то на добър стопанин. Уверението на председателя на читалище „Добрич 2017”  е, че ще кандидатства с проекти за саниране, припoмни председателят на Общинския съвет. Той обаче смята, че това ще бъде изключително трудно и даде за пример с изчисленията, направени още от предходния екип, според които сумата нужна за цялостно рехабилитиране на сградата е 4,2 млн. лева.
Относно друго решение от вчерашната сесия, свързано разрешаване на Частично изменение на ОУП на град Добрич заради бившето кино „Добрич”, Пенчев подчерта, че макар и от Камарата на архитектите да са защитили сградата като емблематична за Добрич, тя отдавна е частна собственост и не паметник на културата. Това никога повече няма да бъде кино. Такъв формат с две зали в света вече няма, каза Пенчев. По думите му с вчерашното решение Общинският съвет е дал началото на един процес. Какво ще се строи точно е предмет на инвестиционно намерение на собственик. Ние допуснахме изработването на ПУП за промяна, а не сме го променили, а сме разрешили на инвеститора да започне процедурата. Бидейки в санитарната закона на паметник на културата (сградата на община Добричка), Инвеститорът ще мине през деветте кръга на ада, докато съгласува своя инвестиционен проект с НИНК и с Националния институт за паметниците на културата. Ще минат много месеци докато и ако успее, каза още Пенчев.
Той обърна внимание на сградния фонд на общината, който включва над 1400 жилища. Той е толкова амортизиран, че започва да става опасен. След няколко години общината ще се окаже в невъзможност за експлоатация на тези сгради и трябва да се търсят решения за изграждане или придобиване на нови офисни и жилищни площи, с които се разпорежда впоследствие, заяви председателят на ОбС-Добрич.  Той мотивира думите си за добра комуникация между община и Общински съвет с факта, че от 154 гласувани докладни, ние не са приели едва 4, което по думите му означава коопериране и един процес на подкрепа на администрацията.  Пенчев има забележки единствено към бавните темпове на работа на администрация по отношение на придвижване на преписки.
Относно евентуалното му кандидатиране за кмет на местните избори догодина, Пенчев каза: Позицията на кмет за мен не е интересна. Човек на този стол трябва да „изгори” за града си. Той трябва да бъде основополагащ камък, върху който да стъпи цялата община. Все още нямам необходимата мотивация да стана на този стол. Това са 4 години лично отдаване, отказ от семейство и от частен бизнес, а за мен като човек от бизнеса е малко трудно”.

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Избори 2024: ГЕРБ-СДС ще предложи законодателни промени за развитието на земеделието
Избори 2024: ГЕРБ-СДС ще предложи законодателни промени за развитието на земеделието
Прогноза за времето в понеделник
Прогноза за времето в понеделник
Вестник ГЛАС: 30 години "Алексия"
Вестник ГЛАС: 30 години "Алексия"
Адреси с аварии във ВиК в област Добрич
Адреси с аварии във ВиК в област Добрич



Яндекс.Метрика