Начало >Добруджа >Общество

Председателят на РИК-Добрич за новостите при гласуването на 26 май (ВИДЕО)

03.05.2019 г. 11:48:33 ч.
/
Председателят на РИК-Добрич за новостите при гласуването на 26 май (ВИДЕО)
Според мен няма възможност за манипулиране на вота при машинното гласуване. Това заяви в студиото на МГ „Добруджа” председателят на Районната избирателна комисия Добромир Добрев.  Той отбеляза, че едната основа промяна в Изборния кодекс е свързана с машините, които общо за страната са 3000, като за Добрички избирателен район, са предвидени 76.
В град Добрич машини ще има в 41 секции, в Балчик – 4 секции, в Генерал Тошево  – 2, в Каварна – 5, в Тервел- 3 и в Шабла – 1. По една секция с машинно гласуване в 19 села. Това са Безмер, Бенковски, Българево, Ведрина, Житница, Коларци, Кардам, Кранево, Крушари, Оброчище, Овчарово, Орляк, Плачидол, Пчеларово, Септемврийци, Соколово, Спасово, Стефаново и Честименско.
Добрев посочи, че обучението за работа с машини ще бъде за всички членове на Секционните избирателни комисии, а не само тези, в чийто секции ще има машинно гласуване. 
Всяка машина има по 5 СИМ карти, всяка от които ще работи отделно. 3 от тях ще бъдат за избирателите , а другите 2 - за гласуване на членовете на Секционната избирателна комисия. Всяка СИМ карта е свързана директно със сървъра на ЦИК, обясни Добромир Добрев.
Друг нов момент е свързан с преференциите. За да бъде успешна преференцията, кандидатът трябва да получи квотно, толкова колкото е определено за съответния регион според броя гласоподаватели. Добрев даде следния пример: Ако квотата за съветник е 5000 гласа, то кандидатът трябва да има толкова преференции. Имената на партиите и коалициите са в квадратчета вляво, а преференциите в кръгче вдясно. Номерата на преференциите в бюлетината  са от 101 до 117. Гласува се със знаците „X” или „V”.
Другата основна промяна е, че и на евроизбори ще има квадратче с избора "Не подкрепям никого".
Няма новости за гласуването на хора с увреждания. До 11 май те трябва да подадат заявление в общината за гласуване с подвижна избирателна секция. Същият е срокът за подаване на заявление за гласуване по настоящ адрес.
С промените в Изборния кодекс, не може да се гласува на друго място, чрез дописване в списъците, съобщи Добрев, като уточни, че не е оставена алтернатива за гласуване на друго място.
До момента в РИК-Добрич има една подадена жалба. Тя е от партия, която недоволства от това, къде са разпределени техните членове на Секционни избирателни комисии. На проведените консултации тяхното желание било да са шест места в общински център, а са им дадени само 3 места там, останалите 3 – по села. Решението на РИК е, че жалбата е неоснователна.
Председателят на РИК-Добрич признава, че въпреки увеличените възнаграждения за членове на Секционните избирателни комисии, партиите изпитват трудности намирането на кандидати. Добрев даде пример с една от партиите, която не е представила кандидати за 24 секции. Това е затруднило работата на Комисията, защото е било краен срок, а е трябвало пълният пакет документи да бъде изпратен в ЦИК. Казусът е обсъден и от Централната избирателна комисия, откъдето са получени указания по какъв начин да бъде назначен съставът на комисиите.

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Времето на 19 май
Времето на 19 май
Благотворителна вечер в помощ на ВК „Добруджа 07“ ще се проведе на 5 юни
Благотворителна вечер в помощ на ВК „Добруджа 07“ ще се проведе на 5 юни
РИК-Добрич определи графика за провеждането на обучения за членовете на секционните комисии
РИК-Добрич определи графика за провеждането на обучения за членовете на секционните комисии
Гран При от "Сарандев" за Александра Георгиева от Бургас
Гран При от "Сарандев" за Александра Георгиева от Бургас



Яндекс.Метрика