Начало >Добруджа >Общество

Представители на 5 държави обменят опит по проблемите на бежанците в СУ "Л.Каравелов" (ВИДЕО)

25.11.2019 г. 14:01:08 ч.
/
 Представители на 5 държави обменят опит  по проблемите на бежанците в СУ "Л.Каравелов" (ВИДЕО)
Учители и ученици от Турция, Гърция, Румъния, Полша и Италия са гости тази седмица в СУ "Л.Каравелов" в Добрич. Заедно с възпитаниците  от добричкото училище те са участници в проект по Еразъм + "Правата за образование на бежанците и малко емпания". Координатор на проекта е училище от турския град Шанлъ Урфа,  който се намира непосредствено до границата със Сирия.
Това е първата мобилност със ученици, пояснява директорът на СУ "Любен Каравелов" Светла Иванова и допълва, че досега са извършени три мобилности, но само с участието на преподаватели. Днес те са посрещнали 23-ма тийнейджъри от споменатите държави. Това са държавите, където проблемите с бежанците са най-осезателни и през които преминават бежанските пътища. Децата обаче, според Конвенцията на ООН, трябва да бъдат защитени, а ние като образователни институции смятаме, че можем да помогнем те да се аклиматизират и да се почувстват добре в една чужда за тях обстановка, казва Светла Иванова.  
Програмата е предвидена за пет дни и по време на престоя ученици и учители ще се включат в различни работни сесии. Всяка държава ще представи своята образователна система. Ще го направят учениците на английски език.Участниците  в проекта ще отчетат извършената дейност от началото му, ще обобщят своите ангажименти, проучвания, ще споделят проблемите, които съществуват по темата в техните държави, ще посетят забележителни места в региона, ще бъде направена изложба, уъркшоп и др.
Както знаете, има големи кризи по света, особено в Сирия, където има война, разказва Еркан Балдемир, координатор на проекта от Турция. Хиляди хора трябваше да напуснат земите си и да отидат в други страни, главно близки до тях, като Турция и други държави от Средния изток, но главно в Турция. Например ние живеем в провинция с население от около 2 милиона, като половината от тях са бежанци. Те искат да се интегрират в живота, в училището, в образованието, но срещат много големи проблеми, като езиковата бариера, начина на живот, здравословни проблеми. И ние искаме да ги решим с този проект.  Няма да е скоро, но ние имаме общи точки, споделяме една и съща религия, география. Някои от жителите на Турция са кюрди, точно като тях. Така че те не срещат чак толкова големи проблеми, сравнявайки градовете един с друг, защото все пак могат да контактуват с местното население, завършва той.
 
Репортаж на Дана Михайлова и Стефан Калев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Успешна поредна кампания „Купи и дари” отчитат от Ротаракт  в Добрич
Успешна поредна кампания „Купи и дари” отчитат от Ротаракт в Добрич
Избори 2024: ГЕРБ-СДС ще предложи законодателни промени за развитието на земеделието
Избори 2024: ГЕРБ-СДС ще предложи законодателни промени за развитието на земеделието
Прогноза за времето в понеделник
Прогноза за времето в понеделник
Вестник ГЛАС: 30 години "Алексия"
Вестник ГЛАС: 30 години "Алексия"



Яндекс.Метрика