Начало >Добруджа >Общество

Преобладаващо добро състояние на посевите в Добруджа

20.05.2019 г. 09:44:47 ч.
/
Преобладаващо добро състояние на посевите в Добруджа
За 100% обследвани площи с есенници, съобщават от ОД“Земеделие“-Добрич.В периода 13.05.2019г. - 17.05.2019г. експерти на ОДЗ Добрич, ОСЗ, ДЗИ-Ген.Тошево, НССЗ-ТОО Добрич, ОДБХ-Добрич /отдел „Растителна защита“/, ОД на ДФЗ и ТЗ по апробация и семеконтрол-гр.Добрич обходиха земеделски площи   от всички площи заети със есенници. Припомняме стопаните засяха общо 1509122 дка, като 1300520 дка – пшеница; 19156 дка – ечемик;189446 дка – рапица.
След обследване по подадените заявления за пропадане на посеви от предходен период, площите към момента с есенници са общо 1448 424 дка. Всички площи са подхранени с азотни торове и третирани с хербициди.
Обследваните посевите с есенници към момента  са в добро и много добро.Пшеницата се намира във фенофази „изкласяване“ и „начало на цъфтеж“, а ечемикът е във фенофаза „цъфтеж“. В много добро състояние са  – 40% от засетите ниви,  в добро-50%
При ечемика в  много добро  състояние са – 25 %, а в добро – 70 %.
От ОД“Земеделие“ препоръчват  на земеделските стопани да извършват периодични наблюдения и при необходимост да извършат третиране с регистрирани препарати за растителна защита. Не се установява не се установява наличие на болестта септориози. Установени са признаци на болестта жълта ръжда по житните култури по долните етажи на растенията, а в общините Каварна и Шабла – до средните етажи на растенията. При нападение на флаговия лист това ще повлияе негативно на добива – растенията остават по-ниски и формират по-дребни класове.Плътността на възрастната вредна житна дървеница е около прага на икономическата вредност. Препоръчва се на земеделските стопани при извеждане на химична борба да се използват продукти с кратко последействие и бързо инициално действие с цел опазване на яйчните паразити, които се намират в посевите. Плътността на обикновената житна пиявица е под прага на икономическата вредност. Препоръчва се на земеделските стопани да продължат обследванията за наличие на плътност на неприятеля и когато се касае само за отделни огнища – да се третират само петната. При обследването на есенниците се констатира и наличие на листни въшки. Препоръчва се на земеделските стопани да обследват посевите си и при ПИВ: 10 бр. ларви, нимфи, безкрили/растение  да се изведе химична борба.
Във всички агроекологични райони на областта посевите се третират с разрешените фунгициди и инсектициди за да бъде овладяно навреме разпространението гъбните болести и развитието на неприятелите.
Масово земеделските стопани внесоха хербициди във всички райони. Кампанията се изведе прецизно, според видовия състав на плевелите. Към момента посевите са чисти от плевели.
Към момента зимната маслодайна рапица е във фаза на развитие „край на цъфтеж“. В добро състояние са около 60%, а в много добро – 40%. В някои полета се наблюдава вредна дейност от рапичен скритохоботник, но без икономическо значенние.
Към 17.05.2019г. засетите площи с царевица за зърно са 915336 дка, а с маслодаен слънчоглед – 717088 дка. Не се очаква сеитба на повече площи със слънчоглед, но при царевицата има извършени предсеитбени подготовки върху още 15000 дка. В ОД“Земеделие“ гр.Добрич за постъпили 93 бр. /от предходен период/ заявления за пропаднали площи от 47691,24 дка с пшеница и рапица; като от тях на 100% са пропаднали 21038,33 дка.
Заявленията са от общ.Крушари, общ.Каварна, общ.Ген.Тошево, общ.Добричка, общ.Тервел, общ.Шабла за пропаднали площи със следните култури:
Рапица – 45438,74 дка, от които на 100% - 20503,53 дка
Пшеница – 2252,5 дка , от които на 100% - 534,8 дка
Снимка:dobrudjabg.com

Коментирайте
Подобни новини
Прогноза за времето в понеделник
Прогноза за времето в понеделник
Вестник ГЛАС: 30 години "Алексия"
Вестник ГЛАС: 30 години "Алексия"
Адреси с аварии във ВиК в област Добрич
Адреси с аварии във ВиК в област Добрич
Галена и Петър отпаднаха на крачка от финала в „Един за друг“
Галена и Петър отпаднаха на крачка от финала в „Един за друг“



Яндекс.Метрика