Начало >Добруджа >Регионални

При чудесни условия и организация премина четвъртият пленер „Бялата лястовица” (ВИДЕО)

09.07.2021 г. 11:52:20 ч.
/
При чудесни условия и организация премина четвъртият  пленер „Бялата лястовица” (ВИДЕО)
Приключи четвъртото издание на пленера по живопис  „Бялата лястовица”, който се провежда в с. Красен, община Генерал Тошево. В него се включиха художниците Божидар Тонев и Христо Константинов от Добрич, Светлозар Захариев и Стоил Мирчев от София, Мариета Конова и Мартина Караиванова от Велико Търново, Валентин Георгиев от Русе и Валентин Узунов от Ловеч. Една от целите на  културното събитие е  популяризиране на  добруджанската община като културно-историческа дестинация и място с възможности за развитие и богата природа. Пленерът дава възможност на творците да пресъздадат върху платната си  срещата с Йовкова Добруджа, които по традиция биват подреждани в изложба в края на събитието. Експозицията бе открита на 8 юли в НЧ „Светлина – 1941“ в Генерал Тошево.
 
Художникът Стоил Мирчев от София се включва в арт - събитието за трета година. „За да дойда за трети път, това  означава, че тук ми харесва”, споделя той за медийна група „Добруджа”. Лилавият цвят на лавандулата, особеното зелено, което открива в пейзажа на Добруджа, както и особеното кафяво на земята, намират отражение в двете картини, създадени по време на пленера. „Ако човек погледне добруджанската природа, на пръв поглед тя изглежда равна, скучна и еднаква. Художникът сам избира места, които той разнообразява, а не рисува от натура. Събира няколко природни образа в една картина”.

 Мартина Караиванова от Велико Търново е за първи път в Добруджа. „Това е едно ползотворно време за работа и вдъхновение”, категорична е тя. По време на престоя си в село Красен художничката е впечатлена от Филиповата къща в населеното място, от нейния интериор и дух, които крие. Резултат от престоя и в Добруджа са две платна, изобразяващи автентичните пейки от Йовково време.
Участниците в пленера са впечатлени от изключително добрата организация на събитието, от топлия прием и доброто отношение на домакините към тях. Организатори на това събитие са Община Генерал Тошево и кметството в село Красен. Пленерът се провежда със съдействието на Народно читалище „Йордан Йовков 1896“, село Красен и в  партньорство със Сдружение на добричките художници и „Ателие 13“.
Репортаж на Даниела Русева и Петър Петров

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Великденско хоро в село Паскалево (СНИМКИ)
Великденско хоро в село Паскалево (СНИМКИ)
Великденски поздрав от кмета на община Добричка Соня Георгиева
Великденски поздрав от кмета на община Добричка Соня Георгиева
Дичо и „Уикеда” ще са хедлайнери на „Българево ROCKS“ на 2 август (ВИДЕО)
Дичо и „Уикеда” ще са хедлайнери на „Българево ROCKS“ на 2 август (ВИДЕО)
Поздрав от Илхан Мюстеджеб - кмет на Община Крушари
Поздрав от Илхан Мюстеджеб - кмет на Община Крушари



Яндекс.Метрика