Начало >Добруджа >Регионални

Приеха бюджета на Тервел за 2018 г.

31.01.2018 г. 12:48:15 ч.
/
Приеха бюджета на Тервел за 2018 г.
Общинският съвет на Тервел гласува без изменение предложения от кметската администрация бюджет на общината за 2018 г. Основният дебат по докладната бе за заплатите на заетите в бюджетната сфера. Предложеният от кмета бюджет съдържа увеличение на всички заплати на заети в общинските дейности с 10 %. Най-голямо е увеличението при средните брутни заплати на медицинските сестри в училищните кабинети – 13,9 % спрямо досегашния размер на заплатите им. До 31 .12. 2017 г. медиците получаваха средна брутна заплата от 631 лв. Считано от 1 януари 2018 г. средните брутни заплати на медицинските лица в образователните звена са 719лева. По отношение на основните им заплати увеличението е 12,2 %. Увеличението ще се извърши през м.февруари и ще има действие от 1 януари. За да бъде извършено това увеличение, трябваше да се изчака приемането на бюджета .  Последното се налага, по причина на това, че дейността „Здравни кабинети в училища и детски градини“ има недостиг в бюджета си и се дофинансира от общината с 36 000 лв. Тези средства не могат да се считат за налични, докато бюджетът не бъде приет.
Общинските съветници от МК “За нов Тервел“  внесоха предложения за промяна на бюджета, които не бяха приети. Предложени бяха орязване субсидиите и дофинансиранията за Медицинския център,  Дома за стари хора и издръжката на общинска администрация, за да се увеличат заплатите на кметовете на кметства и на медицинските лица в здравните училищни кабинети. Изразено беше  становище, че настоящото общинско ръководство осигурява работа на твърде много хора в общинските звена и в администрацията и това пречи да бъдат увеличени заплатите. От кметския екип обясниха, че съобразявайки се с финансовите възможности, те са приели свой модел на работа, който предвижда ангажиране на по-голям брой служители, които да участват в работата на общината, вместо широко ползваните от преобладаващата част от общините консултанти. Така се противодейства на миграционния натиск върху малките общини и се осигурява опит за общинските експерти. Служителите, които приемат да имат допълнително натоварване, получават и допълнителни възнаграждения. Резултатите от работата пък показват, че моделът на кадровата политика е работещ и Община Тервел реализира много проекти и инициативи с така установения щат от служители и експерти.Текучеството на кадри в администрацията е минимално. Председателят на общинския съвет инж.Симеон Симеонов направи предложение Общински съвет Тервел да изпрати мотивирано искане до Министерство на финансите за увеличаване на бюджета на общината в частта му за заплати на администрацията.
           С консенсус беше приета програмата за капиталови разходи. На сесията бе прието и предложението за ново трасе на обходния път, чрез използване на съществуващ общински път. Приети бяха предложенията за кандидатстване в МИГ и за преструктуриране на основното училище в с.Орляк  в обединено. Приети бяха предложенията за отдаване под наем на общински пасища и мери, за покриване на разноските за път на учители и медицински лица. Приета бе и програмата за разпореждане с общинско имущество за 2018 година.Общинските съветници приеха и решение за отдаване под наем без търг на кабинети за личните лекари и денталните практики в общината.            
 
Снимка:dobrudjabg.com

Коментирайте
Подобни новини
Обществено обсъждане на румънски проект за добив на газ в Черно море се проведе в Каварна
Обществено обсъждане на румънски проект за добив на газ в Черно море се проведе в Каварна
Подземните контейнери за отпадъци в Балчик - голяма ефективност и доволни граждани (ВИДЕО)
Подземните контейнери за отпадъци в Балчик - голяма ефективност и доволни граждани (ВИДЕО)
Броени дни след края на „Един за друг“ Галена и Петър участваха в ново състезание (ВИДЕО)
Броени дни след края на „Един за друг“ Галена и Петър участваха в ново състезание (ВИДЕО)
140 години навършва най-старото читалище в община Добричка – НЧ "Д-р Йосиф Йосифов" в Карапелит
140 години навършва най-старото читалище в община Добричка – НЧ "Д-р Йосиф Йосифов" в Карапелит



Яндекс.Метрика