Приемането на документи за държавните помощи за фирмите започва утрe

30.03.2020 г. 15:14:46 ч.
/
Приемането на документи за държавните помощи за фирмите започва утрe
Приемането на документи за получаване на държавна помощ по схемата 60 към 40 ще започне от утре. До седмица ще се получава решението дали средства да се отпуснат, а още пет дни по-късно ще се превеждат и парите, каза днес социалния министър Деница Сачева.
Както е известно държавата поема ангажимент да изплаща 60% от осигурителния доход на работника за срок до 3 месеца, ако работодателят доплаща разликата и поеме ангажимент да не съкращава хора. За този период осигуровките ще се плащат от работодателя и работника. Целта е да се запазят работни места, докато мине най-тежката част от кризата, заради епидемията от коронавируса.
С цел осигуряване на нужните средства, днес в 18.30 часа кабинетът ще разгледа актуализацията на бюджета. Става въпрос за сума между 1 и 1.5 млрд. лева каза премиерът Бойко Борисов, но допълни, че според него тази сума няма да стигне. Министърът на финансите Владислав Горанов посочи, че ще се работи и за увеличение на лимита за поемане на дълг на държавата. "Не ме питайте колко, милиарди са", допълни той.Още днес ще се иска и одобрение от Европейската комисия за подобна държавна помощ, но според Борисов то ще се получи до 36 часа.
Фирмите, които могат да кандидатстват за държавната помощ са разделение на две. Първите са тези, които са пряко засегнати от заповедите на здравния министър, въвеждащи редица ограничения. Това са сектори, като транспорт, заведения, туризъм, спорт, артистична и творческа дейност, частни детски градини, фитнеси и т.н. 
Според Сачева в такива дружества работят около 289 хил. души, като само за техните проценти от заплатите ще са нужни 135 милиона месечно. Министърът каза, че към 27 март безработните в страната са 213 700, а в следствие на кризата работата си за загубили 9909 души.

От мярката могат да се ползват и компании от всички други сектори, които успеят с декларация и документи да докажат, че имат спад на приходите от 20% за март 2020 година, в сравнение с март 2019 г. 
Сачева обеща процедурата да е максимално улеснена, като ще върви по електронен път през бюрата по труда. Пълната информация ще е качена на страницата на агенцията по заетостта до края на деня. Предвижда се всички компании, които получат средства, да влязат в публичен регистър. Контролът дали фирмите имат право на помощта ще се извършва от Националната агенция за приходите и Главната инспекция по труда.
В отговор на въпрос, Сачева каза, че ако работодател получи 60% от парите на работника, а не му даде останалите, ще трябва да върне взетите пари. Попитана дали помощта ще важи са стартъпи, министърът каза, че за тях ще се разработи инструмент за финансиране през фонда на фондовете. На въпрос как стои въпросът със самонаетите, министърът поясни, че те ще могат да кандидатстват за безлихвени кредити.
Министърът на финансите Владислав Горанов обясни, че никой не задължава работодателите да се възползват от дадената от държавата възможност. Той обясни, че ако кризата продължи да се задълбочава и след третия месец на помощта, ще се мислят и други мерки. "Трябва да сме адекватни, без да свръхреагираме", обобщи министърът.
Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
Стотици гости очаква Рилският манастир тази вечер за Богослужението за Възкресение
Стотици гости очаква Рилският манастир тази вечер за Богослужението за Възкресение
121 години от смъртта на Гоце Делчев
121 години от смъртта на Гоце Делчев
Премиерът ще сигнализира ДАНС и прокуратурата за случая с болница "Мама и Аз"
Премиерът ще сигнализира ДАНС и прокуратурата за случая с болница "Мама и Аз"
Очаква се цените на бензина и дизела да се запазят същите през летния сезон
Очаква се цените на бензина и дизела да се запазят същите през летния сезон



Яндекс.Метрика