Начало >Добруджа >Общество

Приключенията на Робърт Лангдън в романите на Дан Браун

02.09.2019 г. 09:44:15 ч.
/
Приключенията на Робърт Лангдън в романите на Дан Браун
„Шифърът на Леонардо“, „Шестото клеймо“, „Цифрова крепост“, „Изгубеният символ“. Надали има човек, който да не е чувал за тези бестселъри. А техният автор - американският писател Дан Браун се превърна сред най-коментираните имена в света. Книгите му намериха милиони последователи, но и си навлякоха критиката на радикални последователи на християнството. Факт е обаче успехът на тези романи, защото днес книгите на Дан Браун са преведени на 51 езика по целия свят.
Преди да завладее света с историите и приключенията на проф. Робърт Лангдън, Браун претърпява фиаско с публикувания през 1998 г роман „Цифрова крепост“, който е с тираж едва 10 000 копия. Успехът идва с „Шифърът на Леонардо“, който се превръща в бестселър и е една от най-популярните книги на всички времена с повече от 81 милиона продадени копия до 2010 г. По книгата е създаден и филм който също става много популярен. От „Изгубеният символ“ пък са продадени 1 млн. копия само първия ден след излизането на книгата на пазара, което я превръща в абсолютен рекордьор в света за всички времена в това отношение.
Кое прави обаче Дан Браун толкова успешен, а всеки негов следващ роман се чака с нетърпение? Писателят ни отваря един нов свят, разкрива ни истории и мистерии, които се крият зад стените на световни исторически забележителности, води ни през лабиринти от приключения и разказва за неща и места, за които историята мълчи. Чрез романите на Дан Браун можете да пътувате до свещени градове, да разгледате шедьоври, да видите картини, да усетите духа на тези места.
Дан Браун не може да се разкаже, той трябва да се прочете. А книгите му могат да бъдат ваш пътеводител и да събудят у вас духа на пътешественика. Затова, ако искате да изживеете незабравими пътувания и да се докоснете до историята, вземете книга на Дан Браун, прочетете я, а след това се отправете на пътешествие по стъпките на проф. Робърт Лангдън.

Започнете с „Шестото клеймо“

В “Шестото клеймо” за пръв път се появява героят на Дан Браун, Робърт Лангдън. Този роман се смята за първият роман, в който са включени амбиграми. Оригиналното заглавие на книгата е „Ангели и демони“, а действието се развива в люлката на католическата църква – Ватикана. Романът разказва за древно братство – илюминатите, което „възкръсва“ след близо 400 години. Целта на братството е да разруши Ватикана с помощта на антиматерия.

Тайнствен символ, жигосан върху гърдите на убит физик, дава знак за появата на демонична сила, която жадува реванш. Специалистът по древни символи Робърт Лангдън предприема крайно рискован воаяж през тайни крипти и опасни катакомби. Той открива четири вековен път от древни символи, който го отвежда към забравено илюминатско скривалище, където го очаква една мрачна истина. “Интригуващ, находчив и изключително напрегнат роман.”, пише в своя рецензия Матю Райли.

„Шифърът на Леонардо“

Вторият роман от поредицата - „Шифърът на Леонардо“ е публикуван през 2003 г., а книгата се превръща в световен бестселър и е преведена на 44 езика. Романът разглежда някои исторически теории за свещения Граал, отношенията между Мария Магдалена и Исус Христос и нейната роля в християнството.

С този роман Дан Браун ни пренася в Париж и разказва за тайните кодове, скрити в творбите на Леонардо - кодове, изложени пред очите на всички, и все пак находчиво скрити от художника. Загадката разгадава харвардският професор по история на символите Робърт Лангдън, който е извикан в Лувъра след убийството на възрастен уредник, край чийто труп е открит озадачаващ шифър. Докато се опитва да го разгадае, Лангдън с удивление открива, че той води до пътеката от кодове.
Лангдън обединява силите си с талантливата френска криптографка Софи Нево и установява, че покойният уредник е бил брат от Ордена на Сион - тайно общество, към което са принадлежали сър Исак Нютон, Ботичели, Виктор Юго, Леонардо и други прочути личности.
В шеметна надпревара из Париж и Лондон Лангдън и Нево се състезават с безлика влиятелна фигура, която сякаш предугажда всеки техен ход. Ако двамата навреме не успеят да разшифроват загадката, древната тайна на Ордена на Сион, сензационна историческа истина, завинаги ще бъде изгубена.

“Изгубеният Символ”

Вашингтон е следващата спирка на проф. Робърт Лангдън в романа “Изгубеният Символ”. Той е повикан в последния момент да изнесе вечерна лекция в Капитолия, но само минути след неговото пристигане в центъра на Ротондата е открит ужасяващ предмет, носещ пет символа. Наставникът на Лангдън Питър Соломон е отвлечен брутално и професорът разбира, че единствената надежда да спаси живота на приятеля си е да потъне в масонските тайни, шифри и образи.

“Ад”

Следващата история за Робърт Лангдън се развива в романа “Ад”. Проф. Лангдън следва следите от улики, свързани с Данте, великия средновековен поет и автор на “Божествена комедия”, една от чийто части също се нарича “Ад”. Когато Лангдън се събужда в италианска болница във Флоренция с амнезия, той се съюзява със Сиена Брукс, лекар, която се надява да му помогне да си възвърне спомените. Заедно те се състезават в Европа и срещу часовника, за да попречат на злодеят в историята да пусне вирус, който може да унищожи половината от световното население.

“Произход”

В последния си роман „Произход“ Дан Браун се изявява като футурист. В него научното просветление се сблъсква с религиозния фундаментализъм - битка, водена в стъклени лаборатории, лъскави луксозни хотели и дяволски катедрали, с джетове на Гълфстрийм и самоходни коли на Тесла, които пренасят героите между местата на действието. В „Произход“ Браун предупреждава за заплахата, която тегне над човешката раса и предупреждава за нейното предстояща излишество, тъй като машините със синтетични мозъци се подготвят да поемат контрола над нас.
И ако с първите романи си мислехме, дали Браун не е автор – фанатик, който да разпространява теории на конспирациите, с този се замисляме, дали не е пророк?
А кое ли следващото, което предстои? Надяваме се скоро да видим!  

Коментирайте
Подобни новини
Гран При от "Сарандев" за Александра Георгиева от Бургас
Гран При от "Сарандев" за Александра Георгиева от Бургас
На 25.05.2024г. изтичат сроковете за подаване на заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия
На 25.05.2024г. изтичат сроковете за подаване на заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия
Прогноза за времето в събота
Прогноза за времето в събота
ИЗБОРИ 2024: "Има такъв народ" с цел да върнат здравия разум в следващия парламент
ИЗБОРИ 2024: "Има такъв народ" с цел да върнат здравия разум в следващия парламент



Яндекс.Метрика