Начало >Добруджа >Общество

Приключи строежът на къща-музей „Адриана Будевска“ в Добрич (ВИДЕО)

13.11.2019 г. 12:15:45 ч.
/
Приключи строежът на къща-музей „Адриана Будевска“ в Добрич (ВИДЕО)
Къща-музей „Адриана Будевска“ е готова. Само за месеци бе построено новото здание, което е изцяло по данни за автентичната къща на Будевска. Припомняме, че старата постройка, която бе реплика на оригиналната родна къща на световно известната актриса в Добрич, бе съборена и наново изградена.
„Къща-музей „Адриана Будевска“ е завършена. Припомням, че бе реконструирана по автентични данни. Остава проектът да бъде приключен и документално“, каза за МГ „Добруджа“ директорът на Регионален исторически музей – Добрич Добри Добрев.
Сградата, която от години се рушеше, не е оригиналната родна къща на актрисата. Тя е издигната за 100-годишнината от рождението на Адриана Будевска през 1978 г. и бе в много лошо състояние.
„Благодарение на проекта, само за два месеца, къщата е готова. Сега сме на етап съгласуване. Очакванията са до следващото лято или есента на 2020 г. къща-музей „Адриана Будевска“, с една представена по съвременен начин музейна сбирка, да отвори врати за посетители“, добави директорът на РИМ.
Предисторията
РИМ-Добрич от над 10 години полага усилия, за да се реши проблема с рушащата се сграда. Реално раздвижване по темата има от 2015 г. Тогава Община Добрич изготви проект за реконструкция по автентични данни, който после бе одобрен от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). Така през 2017 г. получихме финансиране от Министерството на културата в размер на 64 000 лв., припомни Добри Добрев. Реализацията на проекта се забави, защото бяха необходими много съгласувания и голяма по обем документация, за да се стигне до разрешително за строеж. До отлагане на дейностите доведе липсата на желаещи да участват в обявената обществена поръчка за избор на изпълнител на проекта. Причината е, че всички определяха сумата за реализация на проекта като малка.
Благодарни сме, че при поредното обявяване на обществената поръчка, с проекта се ангажираха от „Реставрация“ ЕАД, знаейки, че няма да имат печалба, обясни Добрев. Със собствени средства във финансирането се е включил и музея.
Какво предстои?
„Планираме да кандидатстваме за финансиране и за музейната експозиция. Надявам се напролет да имаме готов проект и за нова експозиция“, заяви директорът. Идеята е да се осигури по-модерно, съвременно представяне на съществуващата сбирка, което да привлича младите хора.

Репортаж Галина Бозукова и Стефан Калев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Времето на 19 май
Времето на 19 май
Благотворителна вечер в помощ на ВК „Добруджа 07“ ще се проведе на 5 юни
Благотворителна вечер в помощ на ВК „Добруджа 07“ ще се проведе на 5 юни
РИК-Добрич определи графика за провеждането на обучения за членовете на секционните комисии
РИК-Добрич определи графика за провеждането на обучения за членовете на секционните комисии
Гран При от "Сарандев" за Александра Георгиева от Бургас
Гран При от "Сарандев" за Александра Георгиева от Бургас



Яндекс.Метрика