Начало >Добруджа >Общество

Проект на Добричка община отчита успехи в усвояването на български от ромски деца и по-добрата им интеграция (ВИДЕО)

30.04.2018 г. 15:23:05 ч.
/
Проект на Добричка община отчита успехи в усвояването на български от  ромски деца и по-добрата им интеграция   (ВИДЕО)
 
Напредъкът  по   дейностите по проект ” Детска академия за толерантност  в община Добричка” бе отчетен днес на пресконференция. В проекта са включени всички 30 детски градини на територията на Добричка община. Той  е ориентиран и към децата от ромски произход, като се цели подобряване на условията и гарантиране на равен достъп за предучилищна подготовка, адаптация в  образователната среда на детските градини чрез  допълнителна подготовка по български език , за децата, които имат нужда, както и развитието на творческите способности на подрастващите за съхраняване и развитие на културната им идентичност в мултикултурна среда.
С  този проект разбунихме духовете в родителите и в самите деца, в техните по - големи братя и сестри, като ги  приобщихме  към идеята да са по-организирани, да научат по-добре български език и да постигат по-добри резултати, коментира кметът инж. Тошко Петков.
До момента  в дейностите  за образователна интеграция  и реинтеграция са обхванати  656 деца от маргинализирани общности, включително  и роми. Психологическа подкрепа са получили 624 деца и 56 родители. Проведени са  3312 групови занимания с цел обучение по български език за деца, за които той не е майчин,  както и 1656 индивидуални занимания с  деца, които срещат трудности в овладяването на езика. Има проведени образователни занимални за малчугани, които не посещават детските градини. В резултат на тази дейност, ръководителите на проекта вече отчитат новозаписани в детските заведения.
Най-важното, което се случи в рамките на този проект и след многото работа по  него е, че родителите и децата осъзнаха, че българския език не се говори само в детските градини , каза директорът на Детската градина  в с. Паскалево- Цветанка Димова. Тя изрази задоволство от факта, че  общуването между децата вече става повече на български език, а не на техния майчин.  Родителите станаха по-отворени към дейностите в детската градина, наблюдава се и по-голямо доверие към институцията, допълни още  тя.
Общата стойност на проекта  е 471 708 лева. Неговата продължителност е от 27 месеца. Дейностите ще приключат в края на октомври 2018 година.
 
 
 
 
 

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Малчуганите от ДГ „Първи юни” в Добрич подредиха библиотека под дърветата в ЦЗПЖ
Малчуганите от ДГ „Първи юни” в Добрич подредиха библиотека под дърветата в ЦЗПЖ
Прогноза за времето в петък
Прогноза за времето в петък
Павел Павлов: Един от проблемите на общините в област Добрич е липсата на транспортна свързаност
Павел Павлов: Един от проблемите на общините в област Добрич е липсата на транспортна свързаност
Европа директно - Добрич представи кампанията „Използвай гласа си, или друг ще реши вместо теб” (ВИДЕО)
Европа директно - Добрич представи кампанията „Използвай гласа си, или друг ще реши вместо теб” (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика