Начало >Добруджа >Общество

Проф. Иван Киряков прогнозира добри добиви от пшеницата (ВИДЕО)

07.06.2019 г. 15:16:01 ч.
/
Проф. Иван Киряков прогнозира добри добиви от пшеницата (ВИДЕО)
На този етап годината е добра и там, където пшеницата е поникнала през есента, й помогна да понесе по-лесно пролетното засушаване. Това заяви пред журналисти проф. Иван Киряков –завеждащ отдел „Селекция на зърнено-житни и бобови култури” в Добруджанския земеделски институт. Той отбеляза, че дъждовете, които са паднали през Май, са дошли навреме. Ако бяха закъснели с една седмица, нямаше да бъдат разредени посевите, просто нямаше да ги има, коментира проф. Киряков. Неговите  наблюдения са, че посевите са в отлично състояние. Има достатъчно влага, което предполага стабилизиране на пшеницата и добри добиви. Те обаче ще зависят от това кога са поникнали посевите – дали есента или пролетта, до каква степен са братили и дали засушаването не е довело до отпадане на някои от продуктивните братя . засушаване по време на братенето е по-опасно за сортовете с висока братимост. При тези сортове мисля, че добивите могат да вървят между 700 и 800 килограма, а на други полета – 300-400. Ние нямаме такива сортове. Нашата селекция е насочена главно към сортове, които осигуряват добива от централния клас. При нас добивите ще са по-стабилни, коментира агроспециалистът.
Той прогнозира, че ще има известно забавяне на старта на жътвата. По думите му тя зависи от климатичните условия, но прогнозата му е, че жътвата на Ечемика ще започне в края на месеца, а на пшеницата - в началото на юли.
Относно болестите по пшеницата, проф. Киряков заяви, че нападение над посевите от кафява ръжда и брашнеста мана, се забелязва главно над чуждата селекция.
Проблемът на земеделските производители е, че пръскат без значение дали има болести или не. Те пръскат превантивно, без да има необходимост. Точно когато има такава, си мислят, че препаратите действат. Много от болестите, които си мислят, че има в растенията, всъщност са абиотичен стрес, а не болести.
Крайно време е земеделските производители да проумеят, че има институти, от които без заплащане, могат да получат съответната информация, защото ние не продаваме препарати – ние не сме заинтересовани. Защо се нападат основно сортовете, които заемат 7-8 милиона декара, нека да попитат тези които им ги продават.
Преди години заявих, че ще дойде време, когато  западната селекция ще започне да вкарва сортове с по-нисък добив, но с по-високо качество.Това време дойде, заяви проф. Киряков.
Той предупреди за много добри добиви от пшеницата  в големите държави, които определят пазара.  В Украйна площите с пшеница тази година са 150 милиона декара. При 300 килограма среден добив, това са 50 милиона тона, а знаем много добре, че пазарът не само в Черноморския басейн, а и в световен мащаб, се определя от Украйна, Русия и Канада.
Добре е да си помислят земеделските стопани какво ще правят със своята стока и доколко ще я задържат, защото прогнозите от Украйна и Русия са за много добри добиви. При тях няма такива големи резултати от 800 кг., но компенсират с площи. На фона на 15 милиона хектара в Украйна, ние имаме 1 милион, подчерта Киряков. Той съобщи, че прогнозите за България за тази година са за около 5 милиона тона продукция, което означава средно около 500 кг. от декар.
 
Репортаж на Михаил Добромиров и Петър Петров

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Галена и Петър отпаднаха на крачка от финала в „Един за друг“
Галена и Петър отпаднаха на крачка от финала в „Един за друг“
Много усмивки и аплодисменти за най-добрите на финала на конкурса „Сарандев“ (СНИМКИ)
Много усмивки и аплодисменти за най-добрите на финала на конкурса „Сарандев“ (СНИМКИ)
Времето на 19 май
Времето на 19 май
Благотворителна вечер в помощ на ВК „Добруджа 07“ ще се проведе на 5 юни
Благотворителна вечер в помощ на ВК „Добруджа 07“ ще се проведе на 5 юни



Яндекс.Метрика