Начало >Добруджа >Общество

Проф. Киряков: В момента състоянието на посевите е учудващо добро (ВИДЕО)

22.04.2024 г. 11:40:07 ч.
/
Проф. Киряков: В момента състоянието на посевите е учудващо добро (ВИДЕО)
На фона на много сухата и топла зима, в момента състоянието на посевите е учудващо добро. Това заяви в студиото на медийна група „Добруджа“ проф. Иван Киряков – ръководител на отдел „Селекция на зърнено-житни и бобови култури“ в Добруджански земеделски институт – Генерал Тошево. Той уточни, че сеитбата на есенниците е била много късно заради липсата на дъждове миналия октомври, а късното поникване на посевите и невъзможността да братят, не е добре за високопродуктивните сортове.

Проф. Киряков отбеляза и малкото количество дъжд от началото на годината в областта. През януари количеството валежи е било около 30-40 л./кв.м., през февруари едва 2 л/кв.м. През март не повече от 15 литра за региона. През април в началото високите температури доведоха до изкласяване на голяма част от посевите, което е много рядко явление, посочи специалистът, като обърна внимание, че това се случва обикновено в началото на май.
Моментът, в който трябваше да започне вегетацията, имаше засушаване, но и имаше достатъчно влага за да могат културите да преодолеят тази суша, посочи проф. Киряков, като подчерта, че падналите последните дни дъждове са много добри за зърнено-житните култури. Опасност за тях има само ако паднат слани и температурата падне под нулата.
При посевите не се забелязват особени проблеми по отношение на фитосанитарното състояние.
Надяваме се с тези относително по-ниски температури растежът да се забави малко и ще даде възможност за по-голяма стабилност, каза агроспециалистът.
Той отново препоръча земеделските производители да разпределят риска. То по думите може да стане, като не използват 5-6 сорта от една и съща компания, а да избират  различни и поне 10% от площите да бъдат родна селекция.
Проф. Киряков призна, че проблемът на родната селекция е липсата на реклама. Той съобщи, че в рамките на предстоящия през юни Ден на отворените врати в ДЗИ, освен традиционните сортове, ще бъдат представени над 25 нови сорта зърнено-житни култури.

Проф. Иван Киряков е част от областната комисия, която обследва състоянието на посевите. Тя започва нови проверки от утре, като последното обследване от края на месец март, е показало, че 60% от есенниците са в добро състояние, а 40% - в много добро състояние.
Засетите площи с пшеница в област Добрич са над 1,114 млн. дка.

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Деница Сачева ще води листата на ГЕРБ-СДС в Добрич
Деница Сачева ще води листата на ГЕРБ-СДС в Добрич
Прогноза за времето на 4 май
Прогноза за времето на 4 май
Патронен празник, награда „Йордан Парушев” и Немкофония предстоят за ЕГ „Гео Милев” (ВИДЕО)
Патронен празник, награда „Йордан Парушев” и Немкофония предстоят за ЕГ „Гео Милев” (ВИДЕО)
ВиК авариите в област Добрич на 3 май
ВиК авариите в област Добрич на 3 май



Яндекс.Метрика