Начало >Добруджа >Общество

Проф. Вили Лилков: В архивите на ДС се крият отговори на много исторически въпроси (ВИДЕО)

19.10.2018 г. 12:14:07 ч.
/
Проф. Вили Лилков: В архивите на ДС се крият отговори на много исторически въпроси (ВИДЕО)
Трябва да се говори за досиетата заради истината, тъй като в архивите на Държавна сигурност се крият отговорите на много от въпросите от нашата близка история след 1944 г.,  заяви в студиото на МГ „Добруджа” проф. Вили Лилков, който заедно с разследващият  журналист Христо Христов са днес в Добрич за представянето на книгата си „Бивши хора по класификацията на Държавна сигурност”. Документалната разработка те ще представят от 17,30 часа в залата на община Добрич.
Освен заради истината, архивите трябва да се проучват и заради справедливостта, защото много от жертвите на тоталитарния режим не получиха справедливост след 1989 г., тъй като историята не беше прочетена в цялост, заяви Лилков. Според него причините за съпротивата срещу тази тема са много. Тя се неглижира, защото собственици на медии, водещи и анализатори в тях са бивши сътрудници на ДС. Много историци не желаят да говорят по тази тема, защото направиха кариера по време на комунизма в условията на една изкривена истина и исторически лъжи, върху които те изградиха своята научна кариера. Времето на комунизма и ролята на ДС не бяха изучавани в училище и от това много загуби нашето общество, каза още проф. Лилков.
Има много ясно изразени противници на процеса на отваряне на досиетата и това са предимно наследниците на Комунистическата партия в лицето на БСП, заяви журналистът Христо Христов, като припомни, че преди 11 години законът за досиетата и сформираната комисия са избрани с подкрепата на БСП. Проблемът на тези хора е, че те никога не са били коректни към обществото. Не може тогава да си подкрепил този закон, а сега да твърдиш, че е било грешка, смята Христов. Той изтъкна, че в резултат на работата на Комисията по досиетата за 11 години са осветени над 11 хиляди сътрудници на тоталитарните комунистически служби.
Комисията показа, че може да спазва закона и да го изпълнява. Тя освети много ясно една стройна мрежа на агентурния апарат на тоталитарните комунистически служби. Комисията е неубодна, защото показа зависимостите в политиката, в икономиката, в журналистиката. Затова и през последните години има една негласна цензура към дейността на Комисията, коментира още Христов, като подчерта, че книгата, която представят в Добрич, е съставена с изключителното съдействие на Комисията по досиетата.
Проф. Лилков обясни, че поводът за написването й е запознаване с личното му досие за оперативна разработка през 80-те години. Той е бил впечатлен от термина „бивши хора”, както са определени неговите родители. Тогава установих, че под този термин на специален отчет на разработка се е водила една определена тази група хора, за която не се говореше като жертви на репресия. Тя включва индустриалци, търговци, адвокати, занаятчии, едри земевладелци, които не са се занимавали с политика. В тази книга изваждаме документи на бившата ДС и осветяваме цялата репресия срещу тази категория, заяви бившият депутат.
Това е 14-о представяне на книгата в провинцията, като във всеки град авторите й правят опити да се запознаят по места с хората с клеймо „бивши хора”. По този повод днес те ще посетят в държавен архив – Добрич.

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Времето на 16 май
Времето на 16 май
Община Добрич ще връчи  награди на първенците от общинския етап на Ученическите игри
Община Добрич ще връчи награди на първенците от общинския етап на Ученическите игри
„Алексия” ще отбележи своята 30-та годишнина с празничен концерт (ВИДЕО)
„Алексия” ще отбележи своята 30-та годишнина с празничен концерт (ВИДЕО)
Тя…жената!: Златина Петева –зам.-директор на Езикова гимназия „Гео Милев” в Добрич (ВИДЕО)
Тя…жената!: Златина Петева –зам.-директор на Езикова гимназия „Гео Милев” в Добрич (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика