Начало >Добруджа >Общество

Прокуратурата разследва за престъпления по служба, данъчни и др. престъпления заради мина "Оброчище"

08.06.2017 г. 13:18:24 ч.
/
Прокуратурата разследва за престъпления по служба, данъчни и др. престъпления заради мина "Оброчище"
Извършен анализ на всички образувани до сега досъдебни производства, свързани с дейността на мина Oброчище показва, че през последните години броят на пострадалите миньори от трудови злополуки постоянно се увеличава, съобщават от прокуратурата по повод разпоредената от главния прокурор спешна проверка на рудника. Поради това окръжният прокурор на ОП Добрич е извършил проверка на действията на Дирекция „Инспекция по труда“ - гр. Добрич. Установено е, че при проверките, извършени от Инспекцията по труда, в мината са били констатирани постоянно извършващи се нарушения на правилата за здравословни и безопасни условия на труд от работодателя „Евроманган“ ЕАД. От Инспекцията по труда са установили, че на работниците не са извършвани никакви периодични медицински прегледи и не е осигурено обслужването им от някоя регистрирана Служба по трудова медицина. Съставяни са актове за установяване на тези административни нарушения, издавани са наказателни постановления, с които са налагани глоби на дружеството, но тези глоби не са заплатени.
Установено е също, че концесионерът „Евроманган“ ЕАД активно противодейства на инспекторите да извършват проверки. Тези данни са послужили за образуване на досъдебно производство срещу виновното лице.
Неплащането на наложените от „Инспекция по труда“ - гр. Добрич глоби даде основание на Окръжна прокуратура – Добрич да разпореди на директора на ТД на НАП - Варна, офис Добрич, извършване на щателна проверка за наличие или липса на ликвидни и изискуеми вземания на държавата от „Евроманган“ ЕАД - с. Църква, които не са платени – от данъци, глоби, такси и др.
Окръжният прокурор на Окръжна прокуратура – Добрич е провел и лична среща с миньори от мина „Оброчище“, от които е уведомен, че те добиват много повече руда от това, което се документира, а концесионерът крие от държавата действителния добив. Тези данни се проверяват чрез изискване на информация от Регионална дирекция „Морска администрация“ - гр. Варна. Получен е към момента диск от РД „МА“ – Варна с информацията за последните 10 години от кое българско пристанище какво количество манганова руда е изнесено през всяка една от тези години. Изискани са от Министерството на енергетиката копия от цялата документация, свързана с конкретния договор за концесия.
В хода на проверката прокуратурата е установила, че има разминаване между данните за изнесеното количество руда и описаното в Годишните финансови отчети на дружеството. Данните от РД „МА“ – Варна и документите, предоставени от Министерството на енергетиката сочат, че лица от Министерството на енергетиката, които е трябвало да извършват контрол на концесията, не са извършвали такъв. В Договора за концесия, са записани 24 различни по характер задължения, като се е следяло само за това дали се плаща дължимото концесионно възнаграждение при условия и в срокове, определени в договора. За изпълнението от страна на концесионера на останалите 23 негови задължения никой в Министерството на енергетиката никога не е проверил нищо.
Изяснява се дали неизпълнението на задълженията на тези длъжностни лица е било умишлено и с цел да ощети държавата и дали е извършено престъпление по служба.
Установени са данни за евентуално извършено данъчно престъпление, поради което е разпоредена данъчна проверка и ревизия. През последния 5-годишен данъчен период „Евроманган“ ЕАД - с. Църква въобще не е било проверявано от НАП, а при предходната ревизия, която е била извършена през 2012г. и е обхващала периода до 2011 г., никой от ревизиращия екип не е проверил какви са били действителните количества изнесена от страната и продадена в чужбина руда.  
При извършената на място на 5 юни проверка лично от окръжния прокурор на Добрич е констатирано, че промишлената отпадна вода, която е била използвана в производствения процес за добив на руда под земята, въобще не се пречиства по никакъв начин и директно се излива в р. Батовска на няколко километра от устието й, което се намира в южния край на курорта Албена. Тези данни сочат на извършено престъпление по чл. 352, ал.1 от НК, което също ще се разследва. Проверките продължават.
Снимка:dobrudjabg.com

Коментирайте
Подобни новини
Галена и Петър отпаднаха на крачка от финала в „Един за друг“
Галена и Петър отпаднаха на крачка от финала в „Един за друг“
Много усмивки и аплодисменти за най-добрите на финала на конкурса „Сарандев“ (СНИМКИ)
Много усмивки и аплодисменти за най-добрите на финала на конкурса „Сарандев“ (СНИМКИ)
Времето на 19 май
Времето на 19 май
Благотворителна вечер в помощ на ВК „Добруджа 07“ ще се проведе на 5 юни
Благотворителна вечер в помощ на ВК „Добруджа 07“ ще се проведе на 5 юни



Яндекс.Метрика