Начало >Добруджа >Общество

Промениха реда и условията за настаняване в общински жилища

27.03.2018 г. 10:16:57 ч.
/
Промениха реда и условията за настаняване в общински жилища
След повече от един час дебати Общински съвет Добрич прие изменение и допълнение на Наредбата за  реда и условията за установяване на жилищни нужди, за настаняване под наем и разпореждане с жилища от общинския жилищен фонд на Община град Добрич.
Причините са зачестилите случаи на неплатени наеми и консумативи на общинските жилища, както и недостатъчните грижи на наемателите по  съхранението и поддържането общинските жилища, които налагат създаване на законов механизъм за преграждане  и утвърждаване на подобни практики.
В новоприетата изменена Наредба се въвеждат изискванията за заплащане на депозит, при сключване на договор за наем на общинско жилище. Въвежда се солидарна отговорност на всички пълнолетни членове на домакинството на наемателя. Начисляват се лихви, при просрочие падежа на наемното плащане. Наемателите се задължават да поддържат наетото жилище с грижата на добри стопани.
9 страници са предложения от Постоянните комисии в Общински съвет за промени в Наредбата. „Все сме имали предложения от комисиите, но 9 страници не е било”, призна председателят Иво Пенчев.
Кметът Йордан Йорданов посочи всички онези предложения, които вносителят приема.
Сред тях са, че основните ремонти на имота, както и на общите части на сградата, в която той попада при наемно отношение, за един и същ имот до 10 години, са за сметка на Община град Добрич, а при надвишаване на 10-годишния срок – за сметка на наемателя.
При подписване  договор за наем на общинско жилище наемателят заплаща на наемодателя 3 /три/ месечни наема, представляващи депозит, който обезпечава.
Арх. Емилия Добрева заяви, че на заседанието на  ПК „Териториално устройство, жилищна политика и строителство” са гласували с 0 гласа „за”, 0 гласа „против” и 6 „въздържали се” и не приемат тези изменения. По думите на арх. Добрева с част от промените в Наредбата Общината се отказва от социалната си функция.
„Средно наемът на общинските жилища в някои райони на града е 40-50 лева, докато пазарният наем в същия район е 150-200 лева. Водим социална политика, но в същото време искаме да бъдем и добри стопани”, отговори кметът.
Според Зорница Михайлова, която е юрист, Наредбата е незаконосъобразна. Тя изброи редица мотиви.
Кметът отговори, че администрацията се е консултирала с юристи, според които нямо нищо незаконосъобразно. „Може да обжалвате и да атакувате Наредбата в съда. Когато се хвърлят думи, трябва да се доказват”, заяви Йорданов.
В крайна сметка, след повече от един час дебати, които на моменти преминаваха границата на добрия тон, с 28 гласа "за", 1 "против" и 7 "въздържали се" измененията в Наредбата бяха приети. 

Коментирайте
Подобни новини
„ЛЕВИЦАТА!“ регистрира листата си за Добрич. Водач е доц.Георги Кючуков
„ЛЕВИЦАТА!“ регистрира листата си за Добрич. Водач е доц.Георги Кючуков
Прогноза за времето във вторник, 7 май
Прогноза за времето във вторник, 7 май
Десислава Трифонова е водач на листата на „Солидарна България“ за Добрич (ВИДЕО)
Десислава Трифонова е водач на листата на „Солидарна България“ за Добрич (ВИДЕО)
Ертен Анисова отново е водач на листата на ДПС за Добрич (ВИДЕО)
Ертен Анисова отново е водач на листата на ДПС за Добрич (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика