Начало >Добруджа >Общество

Психологът Дарина Пуева: Преходът между детската градина и училище е вълнуващ момент (ВИДЕО)

650 първолаци от Добрич ще прекрачат училищния праг през новата учебна година
26.08.2024 г. 17:11:34 ч.
/
Психологът Дарина Пуева: Преходът между детската градина и училище е вълнуващ момент (ВИДЕО)
Тази година около 650 деца от град Добрич ще прекрачат за първи път прага на училището. Преходът между детска градина и училище е един вълнуващ момент. Децата, учителите, родителите и близките тръпнат в очакване, сподели за медийна група „Добруджа” Дарина Пуева - психолог. Подготовката кипи отдавна и предполагам, че стаите вече очакват своите първолаци, добави тя.

Най-потърпевши от тази промяна са децата. За тях новите неща са изключително много – сградата, преподавателите, съучениците, правилата и изискванията. Точно тези новости карат децата да изпитват несигурност и съмнения дали биха се справили с всички тези предизвикателства, каза психологът.

Според нея децата трябва да знаят какво точно им предстои и всички илюзии и украшения са излишни. Те трябва да знаят какъв ще бъде режимът и да са запознати кое къде се намира в сградата. Най-важно е да се чувстват вдъхновени, щастливи и спокойни.

Връзката между преподавателите и родителите е много важна. Обмена на информация между тях би била в помощ на детето. Родителят трябва да споделя за спецификите на темперамента на своето дете. А учителят трябва да информира родителите какво се случва в училище. Често ученикът демонстрира един тип поведение вкъщи, а съвсем друг в класната стая, сподели Пуева.

Докато детето е в училище има възможност родителите да получат информация за своето дете, дори то да няма мобилен телефон. Голяма част от децата ползват екрани, което води до една специфична форма на зависимост, която е доста сериозна и оказва много негативно влияние върху психиката им. Когато едно дете спре да ползва мобилен телефон видимо се подобрява спокойствието му, разказа психологът.

Тя препоръчва на всички ученици да отделят една седмица, през която да настроят биологичния си часовник. Да бъдат свежи и отпочинали за старта на учебната година, който тази година ще бъде на 16 септември.

Психологът Дарина Пуева отправи молба към всички родители да поговорят с децата си за различните. Децата със специални образователни потребности изпитват същите емоции – болка, тъга, обич и имат нужда да бъдат разбирани и приемани.
 
Репортаж на Анна Николова и Преслав Димитров

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Арх.Надежда Пампорова: Нужна е по-добра координация при организацията на културни събития в Добрич  (ВИДЕО)
Арх.Надежда Пампорова: Нужна е по-добра координация при организацията на културни събития в Добрич (ВИДЕО)
Пана с надпис "На пътя животът е с предимство" бяха закачени на част от най-оживените места в Добрич
Пана с надпис "На пътя животът е с предимство" бяха закачени на част от най-оживените места в Добрич
Времето на 14 септември
Времето на 14 септември
Изграждат битова канализация на участък от Трети път в Лозята, след което предстои преасфалтиране
Изграждат битова канализация на участък от Трети път в Лозята, след което предстои преасфалтиране



Яндекс.Метрика