Първи ще се плащат най-старите задължения към общината

21.12.2015 г. 09:00:33 ч.
/
Първи ще се плащат най-старите задължения към общината
От 2016 г. гражданите с просрочени задължения към общините ще трябва да покрият първо тях, за да могат да платят и редовните си вноски за местни данъци и такси. Те няма да могат да избират какво да платят при наличие на старо задължение, какъвто е редът и за плащане на националните данъци и осигуровките. Това следва от приети без шум промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Очаква се текстовете да доведат до повишаване на събираемостта на данъци и такси, която в отделни общини е на критично ниски нива.
Промяната в ДОПК е прокарана на второ четене по предложение на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова. На заседание на бюджетната комисия Стоянова каза само, че това е искане на сдружението на общините, но дебат нямаше. Дискусии липсваха и в пленарната зала. От одобрените текстове става ясно, че при местните данъци и такси ще се спазва принципът за покриване на най-старото задължение от същия вид. Тоест общинската администрация няма право да прехвърля суми между различни по характер плащания. Смесването на данъци и осигуровки на национално ниво при прилагането на единната сметка бе един от мотивите за отмяна на текстове в ДОПК от Конституционния съд.
В момента няма начин да се установи какъв ефект се очаква от гласуваните промени. Липсват данни за общия размер на просрочени общински публични вземания, при които давностният срок не е изтекъл. Не е ясно и при кои видове плащания проблемът със събираемостта е най-сериозен. В същото време в някои общини събираемостта е на критично ниски нива. Наскоро община Враца обяви, че събираемостта на местни данъци и такси при тях е едва 30%. Хронични проблеми с изпълнение на планираните приходи имат и други общини.
Гражданите могат да получат информация от местните данъчни служби дали имат стари публични задължения. Справка за повечето общини от тази година предоставя и НАП, като услугата се ползва с персонален идентификационен код или с електронен подпис. Допълнително трябва да се провери и дали е изтекла давността. "Това е начин общините да си изчистят партидите, защото голяма част от недоборите са нереални. Има много грешки, има необвързани със задължение плащания. Тази промяна е принципна, защото не е редно да се избягва плащането на данъци, но местните управи следва да уведомят изрично старите длъжници", коментира депутатът от БСП Георги Търновалийски.
Снимка:i2.dir.bg
Източник:Segabg.com

Коментирайте
Подобни новини
38 288 заявления за гласуване в чужбина: Най-много в Турция
38 288 заявления за гласуване в чужбина: Най-много в Турция
В ЦИК представиха бюлетините за вота на 9 юни
В ЦИК представиха бюлетините за вота на 9 юни
Затопляне на отношенията: Ердоган се срещна с Мицотакис в Анкара
Затопляне на отношенията: Ердоган се срещна с Мицотакис в Анкара
ПП-ДБ внесоха искане за извънредно заседание на НС утре
ПП-ДБ внесоха искане за извънредно заседание на НС утре



Яндекс.Метрика