Радостина Колева: Все повече ме търсят за текстове, по-малко за музика

28.07.2015 г. 16:20:18 ч.
/
Радостина Колева: Все повече ме търсят за текстове, по-малко за музика
Радостина Колева е българска поп певица и автор на музика и текстове за песни.
Завършила музикална паралелка в родния Добрич, след което степените “Бакалавър” и “Магистър” в Софийски университет “Св. Климент Охридски”, специалност “Музикална педагогика” - акордеон и поп музика.
Първият сериозен контакт на Радостина с музиката е в Детския хор на Добрич под диригентската палка на маестро Захари Медникаров, когато тя е едва четвъртокласничка. В средното училище Радостина се ориентира към поп музиката и постепенно започва да взима участия в различни концертни програми и конкурси на местно и регионално ниво.
Носител е на множество награди и като изпълнител, и като автор на музика и стихове.
Радостина е финалист на “Златен Орфей-98”, получава и покана за “Златен Орфей-99” за сборен рецитал на млади изпълнители.
През тази година, след 16-годишно прекъсване, Златният Орфей предстои да бъде възстановен, намерението на Колева е да участва с ново творческо парче, което се нарича „Дошъл назаем”. Текстът и музиката са дело на Радостина, аранжиментът е на Дани Милев, като песента ще бъде изпълнена от Християна Дънкова.


Какво представлява твоята песен за „Златния Орфей”?
Първо, хубавото е, че пак ще е в Слънчев бряг, лошото е, че няма много варианти за място за провеждане. Организаторите казаха, че ще бъде на мястото, където се е провел първият „Златен Орфей”. Дано да стане малко по-мащабно, защото са решили да го направят и с оркестър.
Моята песен е балада, ще я изпълни Християна Дънкова. Фестивално парче, балада, точно като за „Златния Орфей”. Надявам се да я одобрят на първо време, да влезе песента, оттам нататък е въпрос на решение на журито, което към момента не знаем какво е.
А твоето участие на конкурса в предпоследната година?
Моето участие в тази предпоследна и последна година. През 1998 участвах в конкурса за млади изпълнители, какъвто тази година няма да има. А през 1999, която беше последна за фестивала, имаше концерт на лауреати в конкурса за млади певци. Тогава също взех участие. Тогава си спомням, че беше някакъв жесток потоп, всички пяхме боси, беше страшна работа, като за последно беше страшна вода. За 2000 година се говореше, че ще е последният, но тогава въобще не успя да се проведе.
Писала си песни за Маргарита Хранова. Би ли ни припомнила, кои бяха?
Тази, която тя си „ползва” е „Чудо”. Тази песен много се пее по конкурси. С нея първо участвахме на „Бургас и морето”. След това направихме две по-бързи парчета, които влязоха в неин албум. Всъщност, и трите песни влязоха в този двоен албум. Това за мен като автор е много добре. Аз изведнъж реших и си предложих песните точно на нея. Не започнах от долу на горе, а от горе на долу. Предпочетох да давам свои песни на утвърдени певци, а след това да продължа към по-млади с идеята тези песни да им помогнат да пробият по-напред. Да видим дали това ще се случи.
Мислиш ли да ги събереш всичките песни в албум?
На този етап няма смисъл, защото дискове вече никой не купува. Миналата година направихме песен и с Пламен Добрев, както и за други млади певци. За текстове ме търсят все повече, за музика не толкова много. И в един момент ще се окаже, че половината от албума е на Марги Хранова, затова няма смисъл.
Миналата година Любо искаше да направи албум, в който и аз щях да имам участие с текст на песента „Ако някога”. Преди време тази песен я правихме с БГ радио със Супергрупата. Та Любо щеше да издава този албум към някакво списание. Но и той се отказа. Тогава защо аз да тръгвам да правя?! На този етап е по-добре рекламата по телевизии, радиа и така на татък. 
Считаш ли се за популярна?
Не. Имах такова усещане до преди 10 години – до 2004 г, когато усещах, че все още ми се пее. В един момент, миналата година реших да пробвам покрай „Гласът на България” и вече реших, че не ми се пробва. „Младата певица на 40 години” – не съм чувала до сега.
Как се развива кариерата ти извън музиката? Ти си журналист.
Към момента пиша на свободна практика. Така се случиха нещата покрай раждането на детето ми. Надявам се да се наредят нещата. Ще се опитам в някакъв период през годината да се вкарам и в театралните среди. По малко тънък начин. Пиша театрална пиеса, която е почти готова. Има интерес към това, което съм написала. Давала съм на актьори да я погледнат.
Каква е тематиката?
Любовна е тематиката. За камерен театър е пиесата. Има интерес към нея, но трябва да ми дойде още малко музата, за да я довърша. Както казва и Християна, „Сега, като спечелим „Златния Орфей” , след това ще се занимаваме и с други неща”. Та и аз това чакам, за да я довърша и да продължа нататък. Много вече я влача, от много дълго време.
Решила ли си на кого ще я дадеш?
Не, то вече има много конкурси по театрите за нови пиеси. Въпреки че по Аскеерите стана ясно, че са се хванали всички – кой разбира, кой не – да правят театрални пиеси, особено за камерен театър. Та се надявам да не съм и аз една от тези, които се пробват, а да съм го направила като хората.
Има проба – има грешка, има проба – има успех – това е! Чудесно е това, че пишеш пиеса. Още по-хубаво е, че си идваш в Добрич. Как намираш града?
Променен. Особено чисто външната част. Визуално много добре изглежда. Аз не съм запозната с другата страна, с проблемите, но външно много добре изглежда. Има голяма промяна към добро, но пак казвам само визуални са ми наблюденията. Харесва ми как изглежда.
A сега, както възстановяват „Златния Орфей”, ако възстановят и престижния конкурс „Сарандев” с една доста сериозна промяна, дори като начало да е само външна, пак ще е нещо.
Мислиш ли, че тази липса на Европейския младежки поп-рок конкурс „Сарандев” вече три години. По някакъв начин се е отразило на културния живот на Добрич?
Със сигурност се е отразила. Защото от тук, а и не само, продължават да излизат млади таланти, които ходят да пеят по много други конкурси. От Варна нататък има много конкурси, на които се изявяват, и вече не идват тук. В един момент въобще и не мислят да идват насам, защото няма и смисъл. Аз самата не съм пяла тук поне от 15 години.
Е, ти имаш награди от този конкурс и за авторска песен…
Имам и от 1997 година награда в конкурса за изпълнители, така че съм свързана по някакъв начин. Опитах по някакъв начин и да помогна с международни изпълнители. Докато ходих на „Славянски базар”, докато журирах в Молдова, в Украйна. И се опитвах да предложа тук конкурса, но нямаше голям интерес от тук нататък. Тоест имаше интерес от тях към нас, но обратният липсваше. Нямаше кой да помогне и аз се отказах.
Никой не е пророк в собственото си село, знаеш, но се надявам от тук насетне, когато и този тест за кандидат-кметове мине, да възстановят конкурса. Да имате поле за изява и ти, и Християна Дънкова, и стотици други таланти.
Така е! Дано!
 
 

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика