Редица германски фирми спряха продажбите на холандски яйца заради зараза

04.08.2017 г. 15:44:17 ч.
/ ИА Добруджа
Редица германски фирми спряха продажбите на холандски яйца заради зараза
Веригата супермаркети "Алди" (Aldi) съобщи, че изтегля от продажба яйцата в цяла Германия след скандал със заразяване с инсектицид, забранен за употреба в производството на храни за човешка консумация. Междувременно други търговски вериги като "Лидъл" и "Реве" обявиха, че ще премахнат всички произведени в Холандия яйца от асортимента си, за да избегнат всяка опасност за потребителите, предадоха "Франкфуртер алгемайне цайтунг" и други германски издания.
"Алди", която в Германия контролира две отделни групи - "Алди норд" (Aldi Nord) и "Алди зюд" (Aldi Sued), уточнява в съобщението си, че отстраняването на яйцата е изцяло предпазна мярка, за да бъде осигурена яснота и прозрачност за потребителите, макар да няма доказателства за действително заразяване на продукцията. Според компанията няма опасност за здравето на хората.
Дванайсет от 16-те германски провинции бяха засегнати от скандала, станал публично достояние по-рано тази седмица, когато бе установено, че яйцата от холандски ферми съдържат високи нива на фипронил. "Алди" има 4100 филиала в страната, които последно са купували яйца от холандски птицеферми на 31 юли.
Френски и белгийски информационни сайтове информираха преди два дни, че заразени яйца са открити в Германия и в Холандия. Над един милион бройки са били изтеглени в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия. В Белгия няма нито един случай на заразени яйца, според местните санитарни власти.
Какво е фипронил
Фипронилът е често срещана съставка във ветеринарните продукти за борба с бълхи, въшки и кърлежи при животните. Разработеният през 80-те години на миналия век във Франция инсектицид обаче дълго се използва и в земеделието. Силно отровен е за пчелите.
От 2013 г. е забранен на територията на Европейския съюз за използване върху растения и върху животни, предназначени за консумация от човека. При повишени нива може да увреди черния дроб, щитовидната жлеза и бъбреците.
Изглежда обаче фипронилът е попаднал в яйцата чрез препарат за дезинфекция, използван от почистваща фирма във въпросните холандски ферми, както и в няколко в Белгия.
Код 27
Холандските власти предупредиха хората да внимават изключително и да избягват да ядат яйца, които може да са заразени с отровен инсектицид и са обозначени със специален печат, предаде ДПА. Единствено яйцата, маркирани с код 27 са обявени за заразени и трябва да се избягват, уточни говорител на холандската агенция за безопасност на храните по радиото.
Предупреждението смекчава отправен по-рано от заместник-директора на агенцията призив да се избягва да се ядат всякакви яйца, докато властите проверяват яйцата от 180 птицеферми, чиято дейност е спряна.
Снимка:www.dnevnik.bg
Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
Хусите свалиха американски боен дрон над Йемен
Хусите свалиха американски боен дрон над Йемен
Белият дом предлага легализиране на марихуаната в САЩ
Белият дом предлага легализиране на марихуаната в САЩ
Гърция непреклонна - няма да пусне Северна Македония в ЕС
Гърция непреклонна - няма да пусне Северна Македония в ЕС
Израел отново удари Баалбек
Израел отново удари Баалбек



Яндекс.Метрика