Начало >Добруджа >Общество

Ремонти за над 2 милиона лева ще преобразят математическа гимназия в Добрич (ВИДЕО)

22.03.2019 г. 09:38:18 ч.
/
Ремонти за над 2 милиона лева ще преобразят математическа гимназия в Добрич (ВИДЕО)
Мащабен проект за ремонт и  обновяване на ПМГ“Иван Вазов“ –Добрич е в ход от месец февруари. Изпълнението на  строително ремонтните дейности  е във връзка с Проект за „Реконструкция и обновяване на образователна инфраструктура в Добрич – I“.Ремонт и обновяване на четири общински учебни заведения в Добрич - ОУ "Христо Ботев", ЕГ "Гео Милев", ПМГ "Иван Вазов" и Детска градина 32 “Зорница”. Проектът цели да бъде създадена адекватна учебна и работна среда, въведени мерки за енергийна ефективност, модернизирани и благоустроени дворни пространства и осигурен достъп за лица в неравностойно положение. Договорът е подписан на 28 декември 2018 г., заяви при презентацията ръководителят на проекта инж. Добринка Михова. Той е на обща стойност 6 193 000 лв., като 5 264 000 лв. са средства от Европейския фонд за регионално развитие, а 928 953 лв. са съфинансиране от Националния бюджет. До края на годината ремонтните дейности трябва да бъдат завършени и през новата учебна година учениците и децата да влязат в обновени сгради. От проектните дейности ще се ползват 2388 ученици и деца, 175 души педагогически и 198 души непедагогически персонал. Драстично ще се намалят разходите за поддръжка, за енергоснабдяване, както и вредното въздействие на околната среда.
Инж. Добринка Михова е ръководител на проекта и с нея проследяваме до къде са стигнали дейностите в ПМГ“Иван Вазов“ към 20 март. Символична първа копка бе направена  на 28 януари 2019 година в  двора на ПМГ „Иван Вазов” по проект„Реконструкция и обновяване на образователната инфраструктура в Добрич – І” по ОП Региони в растеж. Обектът ПМГ е най-големият от изпълняваните по проекта посочва Михова.  Стойността на ремонтите е в размер на 2 милиона 150 хиляди лева с ДДС. Интервенции се извършват върху цялата сграда на бул.Трети март. Ремонтира се учебният корпус и двата физкултурни салони. Големият физкултурен салон, който не е ползван от ученици до сега  се ремонтира основно. Към него  принадлежи и актова зала, която също е подложена на пълна промяна. Смяна на дограма на физкултурния салон и  актова зала вече е факт. Ще бъде направена топло изолация, ще се подменят и покривните повърхности. Нова мазилка и подове правят майсторите от „Девня Трейд“ООД позиционирана във В срок от близо  една година ще работи изпълнителят като ще засили дейността  си най-вече през ваканциите, за да не се затруднява учебната дейност. Целият ремонт  и обновяване е в полза на учениците счита инж.Михова. На същото мнение е и помощник директорът Данаил Радоев. По думите му това е дълго чакан ремонт. Идеята е този физкултурен салон който не се е ползвал вече да дава възможност за физическото развитие на подрастващите. От 4-5 години той не е ползван, което намалява възможността да се спортува в училище. Сградата е стара още от моите ученически години, подсказва Радоев. През зимните месеци температурата е много ниска и е трудно да се работи там и РЗИ не разрешава. Реконструкцията сега обхваща и двата физкултурни салона, където се провеждат часове по физическо обучение. Преподавателите по спортни дисциплини са много доволни и проявяват жив интерес за строителните действия.
Броят на учениците   в ПМГ е намалял до 400 ученици в 18 паралелки и всички имат по три часа седмично. Чувствителен ремонт предстои и в двора на училището. Спортните площадки ще бъдат изцяло подменени. Ще се оформят игрища за хандбал, волейбол, футбол и пясъчници за скокове.Ново озеленяване и естествено свързване с градския парк с който си граничи училището са предвидени по проект.Прави впечатление, че столовата на училището  вече е претърпяла частична промяна със смяна на дограма мазилка и това ще се случи с учебните стаи по време на лятната ваканция. Възможно е да се успее до новата учебна година или в крайна сметка до крайният срок- февруари 2020 година.
 


Репортаж на Севдалина Сарандева и Стефан Калев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Вестник ГЛАС: 30 години "Алексия"
Вестник ГЛАС: 30 години "Алексия"
Адреси с аварии във ВиК в област Добрич
Адреси с аварии във ВиК в област Добрич
Галена и Петър отпаднаха на крачка от финала в „Един за друг“
Галена и Петър отпаднаха на крачка от финала в „Един за друг“
Много усмивки и аплодисменти за най-добрите на финала на конкурса „Сарандев“ (СНИМКИ)
Много усмивки и аплодисменти за най-добрите на финала на конкурса „Сарандев“ (СНИМКИ)



Яндекс.Метрика