Начало >Добруджа >Регионални

Румен Радев: Министър Танева наруши омертата (ВИДЕО)

09.06.2020 г. 17:26:48 ч.
/
Румен Радев: Министър Танева наруши омертата (ВИДЕО)
Поколения усилия на Добруджански земеделски институт създават български, устойчиви на студ и суша сортове, а какво е значението им можем да видим днес, когато става ясно, че добивите от пшеницата на много места в страната ще бъдат максимум 30-40% от миналогодишните. Това заяви президентът на България Румен Радев при визитата си в ДЗИ – Генерал Тошево. Той разгледа демонстрационните полета и се увери, че сортовете на института се развиват много по-добре от вносните, при същите условия. Държава трябва да търси стимули българските стопани да ползват родни семена, смята държавният глава. Не може да има модерно земеделие без модерна селскостопанска наука, затова в нея трябва да има повече инвестиции, по-добра материална база и най-вече стимули за младите учени, заяви Румен Радев.

Визитата му в региона започна със среща с кмета на Община Генерал Тошево Валентин Димитров. На нея те са обсъдили необходимостта от финансова децентрализация. Това трябва да се случи, защото ще даде възможност на такова прогресивно ръководство като това на Генерал Тошево да прави още по-добри неща за общината, да разгръща успешна регионална политика, с по-голямо качества на обществените услуги, заяви Румен Радев.

Той определи идеята за политически проект на Васил Божков като несериозна и трудно реализуема. Смущаващо е, че обвиняемият Божков звучи по-обвиняващо и по-убедително от неговите обвинители, заяви президентът.

Румен Радев сподели, че не е изненадан от скандала в Министерството на земеделието. Министър Танева наруши омертата и изрече на глас цялата философия на кабинета – разпределяне на пари на близките до властта фирми и прикриване на измамите, заяви президентът. Той отбеляза, че европейските средства трябва да се разпределят прозрачно и да достигат до работещите стопани, до най-дребните и до средните производители. При тези скандали за Брюксел ще става все по-трудно да подкрепя корупционното статукво в България, добави Румен Радев.

По отношение на предложението за удължавана на извънредната епидемична обстановка в страната, той смята, че е важно да има ясни критерии за такова решение, а такива липсват още от обявяването на извънредно положение.

Репортаж на Димитър Узунов и Петър Петров

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Богата музикална програма за празника на село Стефаново (СНИМКИ)
Богата музикална програма за празника на село Стефаново (СНИМКИ)
Музика, песни и танци за празника на Каварна (СНИМКИ + ВИДЕО)
Музика, песни и танци за празника на Каварна (СНИМКИ + ВИДЕО)
7 оркестъра се надсвирват в Генерал Тошево днес
7 оркестъра се надсвирват в Генерал Тошево днес
С два концерта Каварна чества своя празник днес
С два концерта Каварна чества своя празник днес



Яндекс.Метрика