Русия: Плановете на НАТО за база в Източна Европа не са стабилност за Европа

04.04.2019 г. 13:54:11 ч.
/
Русия: Плановете на НАТО за база в Източна Европа не са стабилност за Европа
Плановете на НАТО за създаване на голяма нова военна база в Източна Европа нарушават задълженията на Алианса към Русия. Това се посочва в коментарите на Министерството на външните работи на Руската федерация, цитирани от ТАСС.

"Плановете, които се обсъждат за разполагане на нова голяма военна база или съединения в Източна Европа, очевидно противоречат на задълженията по основния акт Русия-НАТО, което остава едно от малкото споразумения, насочени към поддържане на стабилност в Европа", коментират дипломатите.В коментара на руското МВнР също се казва, че дневният ред на срещата на НАТО във Вашингтон, посветена на 70-годишнината на блока, показва, че алиансът няма да се откаже от нарастване на конфронтацията с Русия.

"Тъй като дневният ред на това събитие (срещата на алианса във Вашингтон) и характерът на решенията на Съвета на НАТО показват, че Северноатлантическият блок не възнамерява да се откаже от натрупването на военно-политическа конфронтация с Русия," отбеляза министерството. 

"Основната задача на алианса, като цяло, не се е променила от създаването му през 1949 г.: да обедини редиците на съюзниците под знамето на възпиране "заплахите от Изтока", допълват дипломатите.Изявленията на постоянния представител на САЩ в НАТО Кей Бейли Хъчисън за Керченския проток подтикват Киев към нови провокации. По-рано представителят на САЩ заяви, че алиансът планира да предприеме мерки за осигуряване на безопасното преминаване на кораби от Украйна през Керченския проток, както и да разшири обхвата на въздушното разузнаване в Черноморския регион.

"След милитаризацията на североизточна Европа, която преди беше военно спокойна, НАТО реши да увеличи военното си присъствие на черноморския фланг", обяснява дипломатическият отдел.

"Всички компоненти са подсилени - въздух, суша и море. Постоянният представител на САЩ в НАТО заявява, че това се прави, за да се гарантира преминаването на украинските кораби, т. е. той тласка Киев към нови провокации", подчертава руското външно министерство.
Снимка:webnews.bg
Източник:News.bg

Коментирайте
Подобни новини
Макрон на държавно посещение в Германия
Макрон на държавно посещение в Германия
Президентски балотаж в Литва
Президентски балотаж в Литва
Серия земетресения в Турция тази сутрин
Серия земетресения в Турция тази сутрин
САЩ обявиха новa военна помощ за Украйна
САЩ обявиха новa военна помощ за Украйна



Яндекс.Метрика