Начало >Добруджа >Регионални

С корекции в Капиталовата програма осигуриха средства за ремонти в села в община Добричка

29.03.2018 г. 11:12:55 ч.
/
С корекции в Капиталовата програма осигуриха средства за ремонти в  села в община Добричка
Общинският съвет на община Добричка гласува промени между показателите на капиталовите разходи, като и между отделните обекти, финансирани със средства от програмата за капиталови разходи, целеви преходен остатък и собствени средства от бюджета на общината за 2018 година. Причината за корекцията е преразпределение на средствата, предвидени за Преустройство на част от сградата на ЦНСТ в Овчарово. От 200 хиляди, заделени за обекта, остават само 21 600 лева, с които да се плати проектиране, защото вече има сключен договор с проектантите, обясни кметът Тошко Петков. На въпрос на съветника Димитър Чернев, кметът поясни, че с решение на Министерски съвет от тази година, не се допуска изграждане на ЦНСТ в сега съществуващи или бивши домове. В националната програма са включени са само 6 общини, в които не е община Добричка, въпреки че в нашата стратегия за развитие на социални те услуги, имаме предвидено изграждането на такъв център в Овчарово, посочи кметът. След като не сме включени в Програмата, няма защо да държим тези 200 хиляди и да изградим нещо, което няма да стане държавна дейност, коментира още Петков.
С докладната се извършва промяна на показателите, финансирани с целева субсидия за капиталови разходи, в размер на 100 хиляди лева. Чрез промяната от списъка отпадат няколко обекта, като се добавят нови. Това са проектиране на водопровод по ул. 1ва в Бранище, преустройство на част от сграда - Основно училище в Детска градина и ДСП в село Стефан Караджа и основен ремонт на път в с. Стефаново. Субсидията за капиталови разходи  се допълва с 33 400 лева с цел изграждане на поддържане на уличната мрежа. Със сумата ще бъде извършено асфалтиране на отделни улици в селата Ведрина, Дончево, Златия, Ловчанци, Плачи дол, Стефаново, Фелд. Денково и Хитово. Предвидени са 3000 лева за изграждане на тротоар на ул. 1-ва в с. Лясково. С решението се прехвърля бюджетен кредит в размер на 15 400 лева за проектиране на паркове в 4 населени места, технически проект за ремонт, оборудване и обзавеждане на училището в с. Ведрина, проектиране и подмяна на водопроводи по две улици в селата Славеево и Батово.
Димитър Чернев поиска да разбере на какъв принцип е правен списъка за разпределение на средствата със селата и даде пример, че избраният път за ремонт в Стефаново е към края на селото и води към фирма, в която не работят жители на селото. Колегата му Павел Станчев смята, че от докладната не става ясно в какво се изразява публично частното партньорство, чрез което ще бъдат извършени част от предвидени рехабилитации в селата.
Местният път не обслужва само фирмата, а и всички земеделски производители, които обработват земи в южната част на землището на селото, отговори кметът Петков. По думите всички улици, които ще бъдат рехабилитирани, са избрани след постъпили предложения от субекти в съответните села.

Коментирайте
Подобни новини
Богата музикална програма за празника на село Стефаново (СНИМКИ)
Богата музикална програма за празника на село Стефаново (СНИМКИ)
Музика, песни и танци за празника на Каварна (СНИМКИ + ВИДЕО)
Музика, песни и танци за празника на Каварна (СНИМКИ + ВИДЕО)
7 оркестъра се надсвирват в Генерал Тошево днес
7 оркестъра се надсвирват в Генерал Тошево днес
С два концерта Каварна чества своя празник днес
С два концерта Каварна чества своя празник днес



Яндекс.Метрика