Салам, стой си там. Суджук, бързо тук!

22.07.2017 г. 13:51:08 ч.
/
Салам, стой си там. Суджук, бързо тук!
Обемистият обвинителен акт за "грабежа на века" КТБ порази сърцата, черните дробове и жлъчките на публиката най-вече с внушителното отсъствие на знакови фигури, като например депутатът Делян Пеевски, за когото е публично известно, че беше "като син" на обвинения за 146 престъпления по същата афера Цветан Василев. Публично известно е също, че вестниците на семейството му "Телеграф", "Монитор" и "Политика" са закупени с кредит именно от КТБ. 

Съставянето на обвинителния акт според наблюдаващия прокурор било фактически и юридически състав, сравним по сложност с кацане на Луната, при това с дизелов двигател! И цялото дело било несравнимо по сложност с кое да е друго в световната история, защото би било като сравнение между апендектомия и трансплантация на глава.

***

Прокуратурата обаче атакува дори хора от средите на актуално управляващите. Главният прокурор поиска имунитета на депутата от ГЕРБ Живко Мартинов заради мащабна афера - депутатът изнудвал търговец на месо, рекетирал го за 4 тона суджук и други колбаси, които уж били за премиера Борисов. Но проверката на прокуратурата установила, че "нито един суджук не е стигнал до премиера". Живко Мартинов е втори мандат гербав депутат - освен за суджуци депутатът е упражнявал натиск върху МВР и други институции, крал пясък, изнудвал още хора. Очевидно г-н Мартинов е имал самочувствие да върши всичко това безнаказано - първите суджуци е прилапал 2012.

Или е изнаглял прекалено, или му е дошло времето точно сега - защото една живописна история за суджук може да разсея човек дори от "грабежа на века". Грабежът, за който бе изготвен толкова оригинален обвинителен акт, съпроводен с литературните търсения на прокурор Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор и автор на произведението "Общ поглед върху "Моделът КТБ". (Странна е тук функцията на пълния член, но да не издребняваме - хората милиарди отмъкнаха и нищо не им се случва, ние тука за един блуден член сме се хванали.) 

Каквато и да е причината точно в този момент мечът на Темида да кълца Живко Мартинов на мезе - той на гърба си усеща поговорката, че и най-дългият суджук все някога свършва.

***

Всичко това много хармонично се вписва в позабравения детски фолклор от играта на криеница - "Салам, стой си там. Суджук, бързо тук!". Правилата за криеница тук няма да анализираме, има ги в Уикипедия, пък и в случая не ни вършат работа.

Тълкуваме ги така.

Който е правил саламотомия на КТБ - сиреч, който си е рязал от салама и не са го хванали - няма и да го хванат, защото не го търсят. Дори да заемат голяма част от публичното пространство, прокуратурата просто ще ги гледа любовно: Салам, стой си там! 

За похитителя на суджука обаче няма прошка: суджук, бързо тук!

***

В практиката на българското неформално правосъдие имаме случай от близкото минало, в който крадец на суджуци бе наказан сурово. 

Януари 2015 двама мъже от село Ново Паничарево заловили крадец на 15 подкови суджук. 

Престъпникът бил принуден да вземе във всяка ръка по една подкова и да пресече мегдана с викове: "Повече няма да крада суджук!"

***

Ох, представихме си манифестация на жълтите павета и скандиране: "Повече няма да крадем от българския народ".
Снимка:www.segabg.com
Източник:Segabg.com

Коментирайте
Подобни новини
Премиерът ще сигнализира ДАНС и прокуратурата за случая с болница "Мама и Аз"
Премиерът ще сигнализира ДАНС и прокуратурата за случая с болница "Мама и Аз"
Очаква се цените на бензина и дизела да се запазят същите през летния сезон
Очаква се цените на бензина и дизела да се запазят същите през летния сезон
НЗОК потвърди, че е дала положителни становища за проекта за частна детска болница
НЗОК потвърди, че е дала положителни становища за проекта за частна детска болница
Около 800 хил. българи ежегодно заминават в чужбина като сезонни работници
Около 800 хил. българи ежегодно заминават в чужбина като сезонни работници



Яндекс.Метрика