Салонът на ОУ „Бачо Киро” се превръща в културен център за спорт и изкуство

16.02.2016 г. 09:45:54 ч.
/
Салонът на ОУ „Бачо Киро” се превръща в културен център за спорт и изкуство
Физкултурният салон на закритото училище „Бачо Киро“ да бъде отдадено под наем на СК „Фарсайд“ за практикуване на ролкови спортове и скейтборд. Това реши на януарската сесия на Общинският съвет на Добрич, след като . В писмото от УС на спортния клуб посочват, че залата ще бъде предназначена за тренировки на кънки, скейтборд, за изложби и музикални пърформънси и състезания по екстремни спортове. Основната цел на инициативата е да предоставят възможност на младите таланти да осмислят свободното си време чрез занимания по скейтборд, кънки и колело и  да не се спира тяхното развитие при лоши метеорологични условия. В момента има над 100 деца, които практикуват алтернативни спортове в градския парк, посочват от СК „Фарсайд“, като прилагат и подписка на деца и родители.
В решението на Общинския съвет е посочено, че началната тръжна цена на салона, с площ от 242 кв.м., е 99.22 лв. на месец, без включено ДДС.Срокът за отдаване под наем е 5 години. В края на миналата седмица изтече законовия срок от 14 дни след приемането на решението, след което то може да влезе в сила. Мината седмица разговаряхме с двама от членуващите в клуба – Мартин Минчев и Симеон Пенев. Момчетата споделят, че вече са готови с визията на салона и с конструкцията, която ще бъде използвана. Идеята е това да бъде културен център – за развитие на изкуството и спорта.

- Откъде дойде идеята да поискате от Общината отдаване под наем на салона в закритото училище „Бачо Киро“?
Мартин: Като цяло идеята дойде от това да не губим прогрес през зимата и по време на лошите зимни условия и да де развиваме през цялата година и да не губим ценно време.
- А сега през зимата?
Мартин: Чакаме евентуални топли дни, които да са безветрени, за да можем да покараме.
- А защо решихте точно в училище „Бачо Киро“? То не функционира вече няколко години.
Симеон: Понеже е необитаемо. Ходихме, разгледахме салона. Добър е като цяло. Настилката става за каране. Има ток, което също ще ни е от полза, ако решим да оставаме да караме до по-късни часове.
Как си го представяте. Вероятно ще трябва да направите някакви корекции в помещението?
Да, вече сме измислили конструкцията на цялото място.  Ще има всякакви елементи. Ще бъде един вид културен център – за развитието на изкуството и спорта. Освен рампи, ще има и арт стена и всякакъв друг материали, свързани с артисти и певци.
- Това означава, че ще организирате различни събития?
Симеон: Като цяло сме го измислили не само за каране, но и да организираме понякога и някакъв партита. Може да сложим вход от един-два лева. Понеже рамките не са безплатни, трябва да съберем средства, за да ги направим. Имам и една идея, да направим рампа и басейн с дунапрен, в който като паднеш, няма да те боли, а той ще ни помогне да се учим на много нов вид трудни трикове.
- Разкажете ни за клуб „Фарсайд“. Как функционира той?
Мартин: Клуб „Фарсайд“ по принцип организира събития, като например състезания по скейтборд, BMX и блейдове. Последно „Фарсайд“ организира състезание с бордове в Боровец. Това е основната дейност през година – организация на състезания и фестивали.
- А членовете?
Симеон: Това са момчетата, които са най-навътре в нещата от всеки вид спорт. Например ние двамата сме от BMX-а, има още няколко скейтъра. Блейдъри има много – в цялата страна. Членовете в клуба се увеличават непрекъснато.
- А с наема за залата как ще се справяте?
Симеон: Разбрали сме се така. Ние сме около трийсетина човека. Всеки ще плаща по някаква сума за наема. Освен това чрез тези събития, които може би ще организираме на това място, ще сложим някакъв символичен вход от един-два лева, с което да си помагаме за наема.
- А колко време ще ви е необходимо да приведете помещението в удобен вид за ползване?
Мартин: Ако имаме средства и ни я отпуснат в най-скоро време, смятам, че за седмица-две можем да се справим с изработката на абсолютно всичко.
- Когато всичко е готово вероятно залата ще е отворена за всички желаещи, а не само за членовете на клуба?
Симеон: Да, ще има изисквания за хигиената. Няма да се допускат кални гуми и други мръсотии, защото не искаме да се цапа и да се запази за по-дълго време
Мартин: Освен това може да ползваме залата не само през зимата, но и през дъждовни дни.

Миналата година клуб „Фарсайд“ беше сред основните организатори на Първия фестивал за съвременна стрийт култура и спорт Wake Up Walls Еxtreme Connection (WUWEC), който се проведе от 7 до 13 септември в Добрич и Варна. Почти всички събития се проведоха на територията на Скейт парка в Добрич.
В рамките на събитието бяха изрисувани пуловете на спортната площадка в Добрич от професионалисти в сферата. Бяха организирани работилничка за изкуство, лекции, касаещи развитието на изкуството в България и чужбина, стрийт баскет, скейт, кънки, лонгбоард, бмх, кино на открито, концерти, пироефекти и др.  На фестивала гостуваха графити артисти от България, Испания, Италия и Германия.
 

 

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика