Само спецслужбите могат да се справят с ИДИЛ, ликвидирайки "мозъците" им, констатира Бриго Аспарухов

24.11.2015 г. 09:47:50 ч.
/
Само спецслужбите могат да се справят с ИДИЛ, ликвидирайки "мозъците" им, констатира Бриго Аспарухов
"Ислямска държава" и джихадистите имат ръководство, намиращо се някъде в Сирия и Ирак, ръководство, коетозамисля терористичните нападения, снабдява с оръжия и раздава задачите на преките извършители на атаките. Мозъците на „Ислямска държава" могат да бъдат открити и неутрализирани от разузнавателните службина Европа, САЩ, Русия, заинтересованите арабски държави, Израел. Справянето с джихадистите чрез сухопътна военна операция вече е закъсняло, би дало частичен резултат. Това коментира Бриго Аспарухов, бивш шеф на българското разузнаване, в сутрешния блок на Нова телевизия.  По думите на Аспарухов, терористите от Париж са постигнали целта си, тъй като са ударили там, където най-много боли - младите хора и децата. И сега се настаниха страхът и паниката, които с всеки ден се засилват. 
Бившият топ разузнавач настоя, че е дошло крайно време специалистите да седнат и да обсъдят защо всичко това се случва, като основният въпрос е защо младите в Европа стават жертви на джихадистите, в името на какво. Със сигурност според Аспарухов мотивировката им не извира от Корана, където той, доколкото го е чел и разбрал, не е открил текст, че ислямската религия проповядва смърт на друговерци.

Бриго Аспарухов изтъкна също така, че за разлика от преди, когато тероризмът е имал някаква „кауза", някаква обосновка, понастоящем това липсвало, като единственото било да се убива безразборно друговереца. Запитан за нивото на българските спецслужби и за тяхната способност да се справят с подобни заплахи, бившият шеф на разузнаването посочи, че преди българското разузнаване е било силно, познавало е арабския свят. Имало е информатори във всички арабски среди. Тъй че, посъветва той, хората, които познават този свят, трябва да бъдат намерени и използвани. Той не смята, че България е непосредствена цел на терористите. Опасността е по-скоро от хора, намиращи се у нас, които нямат нищо общо с „Ислямска държава", но повлияни от тяхната идеология, могат да извършат подобни актове като в Париж. 
От своя страна Димо Гяуров, който също е бивш шеф на Националната разузнавателна служба, коментира, че съвсем естествено е да има ефект на паника след това, което се случва. По думите му, има доза здрав разум в страха на българите от тероризма. "Това е доста естествено с оглед на случилото се в последните години у нас, с оглед на състоянието на МВР", подчерта Гяуров. Той е убеден, че МВР не е подготвено и не може да реагира адекватно. Според него са необходими дългосрочни мерки, които ще дадат по-късно резултат. "Взимаме реактивни мерки, реагираме от ден до пладне. Забравихме бързо ситуацията покрай нападението в "Шарли ебдо", констатира Гяуров. Запитан дали спецслужбите са подготвени да разпознават и неутрализират спящи ислямистки клетки у нас, той отговори, че нито една служба по света не е подготвена за това, което се случи в Париж. Гяуров констатира, че напоследък методите и средствата на крайните ислямисти са се променили. Използват прости средства като калашници и бомби, направени с материали, които могат да се закупят едва ли не от всяка железария. Но пък за сметка на това постигат големи резултати от гледна точка на страха и паниката. Той призова медиите, заедно с МВР, да обучават хората във връзка с повишаване на знанията и бдителността покрай опасностите, които дебнат. Гяуров е категоричен, че не трябва да се ограничават граждански права и е груба грешка да се ограничава носенето на оръжия. Една от причините за атентата в Париж според него е, че във Франция е много затегнат режима за носене на оръжие.
Снимка:images.ibox.bg
Източник:News.bg

Коментирайте
Подобни новини
Първият медицинският хеликоптер вече може да изпълнява пълните си функции
Първият медицинският хеликоптер вече може да изпълнява пълните си функции
Мощна магнитна буря удари Земята
Мощна магнитна буря удари Земята
Удостоверяването на машините за гласуване стартира днес
Удостоверяването на машините за гласуване стартира днес
Медици с искане: Децата без задължителни ваксини да не могат да посещават училище
Медици с искане: Децата без задължителни ваксини да не могат да посещават училище



Яндекс.Метрика