Начало >Добруджа >Култура

„Сега ми трябва глътка светлина“- новата поетична книга на Петранка Божкова (ВИДЕО)

13.03.2024 г. 12:58:11 ч.
/
 „Сега ми трябва глътка светлина“- новата поетична книга на Петранка Божкова (ВИДЕО)
Всеки приема различно знаците по пътя на живота. Не е трудно да се направи крачка в преодоляването на поредното изпитание и понякога глътка светлина би помогнала. Това провокира и заглавието на новата ми стихосбирка – „Сега ми трябва глътка светлина“, каза в студиото на медийна група „Добруджа“ поетесата Петранка Божкова. Тя гостува заедно с литературния критик и председател на Сдружение на писателите в Добрич Драгомил Георгиев по повод отпечатването на новата й шеста поред книга, чиято премиера е на 15 март от 17,30 ч. в Огледална зала „Нели Божкова“.

Стихосбирката включва 59 стихотворения, разпределени в пет тематични цикъла. Творбите са писани в последните 5 – 6 години. Не съм спирала да пиша, но не бях сигурна дали искам да  издавам нова книга. В крайна сметка идеята узря и резултатът е „Сега ми трябва глътка светлина“. Петте тематични цикъла са посветени на всичко онова, което ни вълнува – любовта, кръговрата в природата, в живота, на тревожните въпроси, които си задаваме всички ние, надеждите и радостите ни, каза Божкова. Живеем в едно тревожно, динамично и дори земетръсно време. Всеки се променя през годините. Някои научават уроците на живота, други - не. В тази книга има и радост и малко тъга, но тя е една светла тъга, предвид натрупаният опит и прозрението, че кръговратът в природата и живота е неизбежен и всяко начало има и край, обясни поетесата.

Това е най-силната книга на Петранка Божкова досега. С натрупването на добри неща през годините е достигнат един връх, каза Драгомил Георгиев, който ще представи „Сега ми трябва глътка светлина“ на 15 март пред добричката общественост. Той определи стихосбирката като антологична книга, тъй като присъстват теми от предходните книги на Петранка Божкова, но този път те са част от един свят, в който навлиза и мъдростта. А мъдростта сега е толкова потребна, особено на съвременния млад човек, допълни Георгиев. Той акцентира на това, че Петранка Божкова е от поколението, което бе възпитано в любов към семейството, земята, Добруджа и селото. Това са и част от нейните послания в книгата. В петте цикъла в „Сега ми трябва глътка светлина“ тя се съсредоточава върху въпросите на живота и небитието и това е споделено от името на една мъдра и силна жена, обясни още литературният критик.

Стихосбирката „Сега ми трябва глътка светлина“ е издадена от издателство „Български писател“. Организатори на творческата среща на 15 март са Община Добрич и Сдружението на писателите в града. На премиерата ще звучи и музика в изпълнение на д-р Росица Бояджиева - флейта и Диян Димитров-китара.

Петранка Божкова е родена в село Лясково, Добричка област. Завършва Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий", специалност българска филология. Професионалният й път е свързан с журналистиката – работила е във в. „Добруджанска трибуна“ и Радио Варна. „Сега ми трябва глътка светлина“ е шестата й поетична книга. Автор е на сценарии на два документални филма. Носител е на множество награди. Нейни стихове са публикувани в национални и регионални литературни и периодични издания.

Интервю на Галина Бозукова и Стефан Калев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Спектакълът  "Дуенде - Земята Майка" ще гостува в Добрич на 19 май (ВИДЕО)
Спектакълът "Дуенде - Земята Майка" ще гостува в Добрич на 19 май (ВИДЕО)
Възрожденски икони от Добруджа гостуват в Музея на религиите в Стара Загора (АУДИО)
Възрожденски икони от Добруджа гостуват в Музея на религиите в Стара Загора (АУДИО)
"Чамкория" за трети път в Добрич през юли
"Чамкория" за трети път в Добрич през юли
Спектакли, балет и концерт до края на май и през юни
Спектакли, балет и концерт до края на май и през юни



Яндекс.Метрика