Шефът на БАБХ: Ако открием още заразени с чума прасета, предприемаме незабавни мерки

02.09.2018 г. 14:16:09 ч.
/
Шефът на БАБХ: Ако открием още заразени с чума прасета, предприемаме незабавни мерки
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) предприема всички необходими мерки за разпространението на африканската чума по свинете. Това обяви изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев в интервю за "Фокус", след като по-рано през седмицата бе открито огнище на заразата във варненското село Тутраканци, вследствие на което се наложи да бъдат умъртвени всички домашни прасета в селото.

"Националната референтна лаборатория потвърди наличието на вируса в стопанство тип "заден двор" в с. Тутраканци, община Провадия. През последните две години се опитахме да направим така, че чумата да не влезе в България. Но за съжаление това е един изключително агресивен и устойчив вирус и въпреки засилените мерки, които взехме, не успяхме. След като установихме огнището на заразата веднага взехме спешни и незабавни мерки - наложихме 3-километровата предпазна зона на с. Тутраканци и с. Бозвелийско“, коментира д-р Илиев.

По думите му инспекторите са работили от петък вечерта до снощи без почивка и са евтаназирали. "Загробихме 83 прасета в с. Тутраканци. Повече са от първоначално обявените 30, защото се оказа че има голям брой домашни прасета, които не са регистрирани, както е изискването по закон. Вече сме дезинфекцирали района и обезопасили. Ограничителните мерки остават за 3 км и 10-километровата зона около огнището на болестта. Продължава взимане на проби от домашните животни“, допълни той и уточни, че след като имат резултат от пробите, ще решат как да процедират.

"Ако са положителни, предприемаме незабавни мерки за ограничаване на заразата и разпространението на болестта. Но докато излязат пробите няма да се умъртвяват животни, хората да са спокойни“, успокои Илиев.

Той увери, че действат по правилата. "Ветеринарните власти във всички останали страни, в които са открити огнища, действат по същия начин като нас. Целта ни е България да не допусне разпространение на заразата – както в други части на страната, така и извън страната ни. Затова и ще продължи забраната за движение в 3 км и 10-километровата зона. Най-важното да ограничим заразата да не стигне до индустриалните ферми и да не я допуснем в някоя от големите свинеферми. Изключително важно е стопаните да не предприемат сами мерки за лечение, ако видят че прасето им болно, а да викат веднага официалните ветеринарни власти", обясни д-р Илиев.

"Както е станало в с. Тутраканци. Смятам, че именно информационната кампания на БАБХ за африканската чума по свинете е предизвикала стопанина на 7-те болни животни да извика ветеринарния лекар, а от там и нас. Защото, ако стопаните решат да заколят болното прасе и да го сложат във фризера – това е най-сигурният начин за разпространение на заразата. Много е важно и ако хората намерят и трупове на умрели животни и то не само диви прасета, а и други – лисици, чакали, кучета, да ни алармират веднага, защото те също могат да са преносители на зарази“, обясни още Дамян Илиев.
Снимка:bTV Новините
Източник:Novini.bg

Коментирайте
Подобни новини
Началникът на отбраната: Българите трябва да са уверени в своята сигурност
Началникът на отбраната: Българите трябва да са уверени в своята сигурност
Богослужения за Второ Възкресение
Богослужения за Второ Възкресение
Стотици гости очаква Рилският манастир тази вечер за Богослужението за Възкресение
Стотици гости очаква Рилският манастир тази вечер за Богослужението за Възкресение
121 години от смъртта на Гоце Делчев
121 години от смъртта на Гоце Делчев



Яндекс.Метрика