Синдикати алармират за масово неуважение към работното и личното време на работещите

02.07.2019 г. 15:48:33 ч.
/
Синдикати алармират за масово неуважение към работното и личното време на работещите
Българите са най-неудовлетворени от работното си време и баланса между лично и служебно време в сравнение с другите нации в ЕС.
Това стана ясно от думите на изследователя Виолета Иванова от КНСБ, цитирана от БНР.
41% от работниците в България смятат, че работното им време не съответства на семейните и социалните им ангажименти, сочи европейско проучване. Това нарежда страната ни на първо място по този показател, обяви Иванова от КНСБ. Средно за Европейския съюз този дял е около 22% и това най-вече се дължи на факта, че в България не са така широко разпространени всички атипични форми на заетост, на прилагане, както вече говорихме, на различните типове режими, които законодателството позволява.
Днес КНСБ и фондация "Фридрих Еберт" организираха дискусия на тема работно време, на която бяха дебатирани няколко аспекта на темата. Целта е на форума да бъдат обсъдени промените в Кодекса на труда, с които да се ограничат злоупотребите с извънредното работно време и сумираното му изчисляване. Дискутирани бяха възможностите за полагане на извънреден труд според законовите правила. Във връзка със съчетаването на професионалния и личния живот ще бъдат обсъдени възможностите, които предоставят отделни форми на организацията на работното време – отпуските и почивките.
От КНСБ настояват също за промени в Кодекса на труда относно така наречения "родителски отпуск". Синдикалистите искат неплатеният отпуск в размер на шест месеца за отглеждане на дете да се полага на всеки от родителите до 10-годишна възраст на детето, а не до осем, както е сега.

"В центъра на вниманието ни е това, че започва едно масово неуважение към работното време и към свободното време на работниците и служителите. И това е ефект от липсата на работна ръка. Като няма кой да работи, този, който е нает, ще работи двойно повече, защото иначе няма как. Затова крайъгълният камък на нашите дискусии и спорове е това сумирано отчитане на работното време – един режим, през който може да се полага извънреден труд, да се работи събота и неделя, и през който се ощетява човекът и неговото свободно време. Масово прибягват към такъв подход, още по-лошо, че той влезе в Закона за държавния служител без никакво основание. Нарушенията по здравословни и безопасни условия на труд са най-големият брой констатирани нарушения", каза пред БНР вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов и допълни:

"В нашето законодателство от години наред търпим отклонения от стандартите на Международната организация на труда и от стандартите от една директива на Европейския съвет за работното време. И те са все в посока сумираното отчитане, което трябва да бъде в непрекъсваеми производства", каза Христов.
Извънредният труд за един работник да се повиши от 150 на 300 часа годишно обсъжда работна група за промени в Кодекса на труда в социалното министерство. Синдикалистите настояха това увеличение на извънредния труд да стане само чрез колективно трудово договаряне на отраслово и браншово равнище. 

"В момента в българския Кодекс на труда извънредният труд не може да надвишава повече от 150 часа, като 30 часа дневен или 20 часа нощен труд през един календарен месец, 6 часа дневен или 4 часа нощен през една календарна седмица и 3 часа дневен или 2 часа нощен труд през два последователни работни дни", обясниха още от КНСБ. В редица сфери – като търговия, ресторантьорство и транспорт – не се спазват ограниченията за работното време.
 
Снимка:cdn.marica.bg
Източник:OFFNEWS

Коментирайте
Подобни новини
Богослужения за Второ Възкресение
Богослужения за Второ Възкресение
Стотици гости очаква Рилският манастир тази вечер за Богослужението за Възкресение
Стотици гости очаква Рилският манастир тази вечер за Богослужението за Възкресение
121 години от смъртта на Гоце Делчев
121 години от смъртта на Гоце Делчев
Премиерът ще сигнализира ДАНС и прокуратурата за случая с болница "Мама и Аз"
Премиерът ще сигнализира ДАНС и прокуратурата за случая с болница "Мама и Аз"



Яндекс.Метрика