Начало >Добруджа >Общество

Синтия Недялкова: Борбата срещу СЕТА е борбата на хората срещу корпорациите (ВИДЕО)

04.02.2020 г. 15:19:36 ч.
/
Синтия Недялкова: Борбата срещу СЕТА е борбата на хората срещу корпорациите (ВИДЕО)
Борбата срещу СЕТА е борбата на обикновените хора срещу богатите корпорации, заяви за радио „Добруджа“ Синтия Недялкова от Гражданска инициатива против проучване и добив на шистов газ чрез хидравличен разрив, която е организатор на утрешния протест в Добрич срещу ратификацията на споразумението между Канада и Европейския съюз. Според нея СЕТА крие рискове за храната, водата и здравето на хората в Добруджа, България и цяла Европа.

Протестът ще се проведе в сряда, от 12.30 часа, пред църквата „Св. Георги“. Синтия Недялкова призовава хората от Добрич и цялата област да се включат в него, за да бъде чут гласът на народа и да опазим държавата.

Всяка корпорация, която има офис в Канада, ще може да се възползва от това споразумение, отбеляза тя. В Европейския съюз има регулации, защитаващи здравето и трудово-правните отношения, с които те няма да са длъжни да се съобразяват, заяви Синтия Недялкова.

СЕТА е троянският кон на TTIP – споразумението между САЩ и ЕС от преди няколко години, което не бе подписано след протести в Европа и отказа на президента Тръмп от него, обясни Ситния Недялкова. След като не успяха с TTIP, богатите корпорации сега се опитват да прокарат СЕТА, смята тя.

ГМО храни и фракинг ще навлязат в България, въпреки че нашето законодателство ги е забранило, отбеляза Синтия Недялкова. Ако страната ни ги спре, ще трябва да плаща милиарди евро неустойка. При възникване на спорове между корпорация и държава, те ще се решават не от местната съдебна система, а от наднационален тричленен съд.

Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и Европейския съюз бе ратифицирано от българския парламент на първо четене през миналата седмица. През тази предстои депутатите да го гласуват окончателно.

Това е споразумение, от което имат интерес само най-големите корпорации в света, а не държавите и хората, които живеят в Европейския съюз и Канада, категорична е Синтия Недялкова.

Репортаж на Димитър Узунов и Петър Петров

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Успешна поредна кампания „Купи и дари” отчитат от Ротаракт  в Добрич
Успешна поредна кампания „Купи и дари” отчитат от Ротаракт в Добрич
Избори 2024: ГЕРБ-СДС ще предложи законодателни промени за развитието на земеделието
Избори 2024: ГЕРБ-СДС ще предложи законодателни промени за развитието на земеделието
Прогноза за времето в понеделник
Прогноза за времето в понеделник
Вестник ГЛАС: 30 години "Алексия"
Вестник ГЛАС: 30 години "Алексия"



Яндекс.Метрика