Начало >Добруджа >Общество

Славейковци с розова фланелка срещу насилието

27.02.2019 г. 16:16:41 ч.
/
Славейковци с  розова фланелка срещу насилието
„Бъди добър, прави добро!” е мотото, което събра днес учениците от СУ „Петко Рачов Славейков“, за да отбележат Деня на розовата фланелка – световен ден против тормоза в училище.
Инициативата Ден на розовата фланелка датира от 2007 г.,когато две момчета в Канада застават зад гърба на свой приятели съученик, който бил тормозен, защото дошъл на училище с розовополо. Дейвид Шепърд и ТрависПрайс купуват розови тениски и наследващия ден раздават на всички в училище, които дръзват дасе включат. А те се оказали много. „Тогава научих, че двама душимогат да измислят нещо и да постигнат чудеса“, казва ТрависПрайс, който през 2007 г. е бил на 17 години. „Най-накрая някой дазастане зад гърба на по-слабото хлапе.“
На този ден участниците в инициативата носят розово, за да символизират своята позиция и неприемане на тормоза в училище. Инициатива бързо става популярна сред учениците от други училища и държави и се отбелязва всяка година в последната сряда на февруари.
В България Денят на розовата фланелка се отбелязва от 2012 година.
Учениците от СУ „П. Р. Славейков“ се включиха с голям интерес и ентусиазъм в инициативата, за която от дни ги приканваше плакат на входа на училището. Идеята да са облечени с розова дреха или аксесоар допадна и на малките, и на големите ученици, а също така и на техните учители. Всички носеха и стикери в розов цвят със слогана на кампанията. По този начин учениците изразиха своята позиция за непримиримост и борба с тормоза в училище. Темата предизвика дискусии, а в беседи и разговори бяха обсъдени проблемите за тормоза в училище и извън него, за необходимостта да бъдем добри и да не затваряме очите си, когато някой е подложен на тормоз. Във фоайетата на училището бе излъчена презентация за инициативата, видовете тормоз и начина на противодействие. Кулминацията на кампанията беше флашмобът във формата на сърца в двора на училището. Децата искрено се забавляваха и пуснаха в небето розови балони с послания за толерантност и разбирателство. След това се хванаха на пъстро, доминирано от розовия цвят хоро – израз на безкомпромисно им отношение  към тормоза в училище и съпричастността им към световната кауза за борба срещу насилието.

Коментирайте
Подобни новини
Гимназия „М. В. Ломоносов“ изпрати абитуриентите си
Гимназия „М. В. Ломоносов“ изпрати абитуриентите си
Времето на 14 май
Времето на 14 май
Изискаха доказателства за отсъствието на кмета при внасянето на докладната за заплатата му (ВИДЕО)
Изискаха доказателства за отсъствието на кмета при внасянето на докладната за заплатата му (ВИДЕО)
„Моят град“: Ремонтът на центъра стартира с премахване на старата настилка (ВИДЕО)
„Моят град“: Ремонтът на центъра стартира с премахване на старата настилка (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика