Служители на музеи, библиотеки и галерии протестират срещу ниското заплащане

24.11.2015 г. 12:02:41 ч.
/
Служители на музеи, библиотеки и галерии протестират срещу ниското заплащане
Музейни работници, служители на художествени галерии и библиотекари от цялата страна протестират днес срещу ниското заплащане на труда им и недостига на средства за опазване на културното наследство на България. Призивът на протестиращите към гражданите е да посетят музеите и по този начин да подкрепят исканията на работещите там.

Протестиращите настояват за увеличение на работната заплата поне с 50%. Досега държавните музеи (почти всички със статут "национални"), както и Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" и 55-те общински музея, не са на делегирани бюджети, което ги поставя в неравностойно положение спрямо останалите. За целта са необходими 7,9 млн. лв. към бюджета на Министерството на културата и 4 772 000 лв., които чрез Министерството на финансите да се разпределят целево по общините, смятат от синдикатите. 


В Бургас близо 150 служители на музеи, библиотеки и читалища от цялата област протестираха срещу ниското заплащане на труда им. Протестиращите издигнаха транспарант с въпрос "Докога ще бъдем оценявани за жълти стотинки" и надписи "Искаме достойни заплати за достойния ни труд", "Не ни унижавайте с минимално заплащане" . Те преминаха от  централния площад до сградата на Областната управа. 


Социални са нашите проблеми, казаха служители от регионалната библиотека и читалищата.

Подкрепям протеста, заяви областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, който се срещна с протестиращите:

Считам исканията ви за справедливи, считам начина, по който правите тези искания за абсолютно демократични и допустими. Заявявам като администратор, като политик и като човек, който е родител и който обича четенето, ще положа максималното от себе си, за да има ефект.

Съюзът на народното читалище и КНСБ са организатори на протеста. По-късно към недоволството на служителите на библиотеки и музеи се присъединиха и музикантите от бургаската опера.Работещите в Регионалния исторически музей и Художествената галерия в Добрич планират протестно шествие в ранния следобед по централната пешеходна зона на града. Протестите на други места като Смолянската регионална библиотека ще бъдат символични – с отличителни ленти на протестиращите служители. 
Служителите на Регионалния исторически музей в Ловеч са избрали като форма на протест да приемат днес посетителите си безплатно. 


От 12.00 часа Столичната библиотека организира символично голямо литературно четене на писатели и приятели на библиотеката. 
Работещите в Регионална библиотека "Пенчо Славейков" във Варна също ще участват в т.нар. “Ден на недоволството“. Те уточниха, че не става дума само за заплати, които от години не са актуализирани, а затова че недофинансирането води до заплаха за опазването на движимото и недвижимо културно наследство. В подкрепа на библиотекарите, с лентички "Аз протестирам", в протестите ще участват и служителите от Градската художествена галерия, музеите и Театрално-музикалния продуцентски център. 
Близо 3000 души работят в 204-те музея и галерии в България. 1038 са специалистите с висше образование в тях. Те вземат най-ниските заплати от всички категории висшисти у нас. В момента 400 лева е началната заплата на млад музеен специалист с магистърска степен. 
Снимка:static.bnr.bg
Източник:БНР

Коментирайте
Подобни новини
Зрелостниците избираха да пишат съчинение по "Приказка за стълбата" на Христо Смирненски или есе по тема за мълчанието
Зрелостниците избираха да пишат съчинение по "Приказка за стълбата" на Христо Смирненски или есе по тема за мълчанието
НСИ: Доходите нарастват с 18,6%, a разходите със 17,4% през първото тримесечие
НСИ: Доходите нарастват с 18,6%, a разходите със 17,4% през първото тримесечие
Сигналите за купуване на гласове нарастват
Сигналите за купуване на гласове нарастват
НСО не искат спекулации с катастрофата
НСО не искат спекулации с катастрофата



Яндекс.Метрика