Среща на четирима външни министри в Солун предлага нов разговор за името на Македония днес

03.05.2018 г. 09:46:56 ч.
/
Среща на четирима външни министри в Солун предлага нов разговор за името на Македония днес
За трета поредна година днес и утре в Солун ще се срещнат външните министри на четири близки една до друга държави - България, Македония, Гърция и Албания, две членки на ЕС и две желаещи членство от Западните Балкани.
Зад този формат, който се превръща в традиционен, се крие и очакваната възможност за нов разговор между първите дипломати на Гърция и Македония, на който да могат да се поставят най-трудните въпроси за македонското име.
Такива очаквания създадоха самите двама външни министри на Атина и Скопие, когато се срещнаха в Охрид през април. Тогава въпроси като начина на употреба и изписване на бъдещото име на Македония - за което тя спори с Гърция от 27 години - бяха оставени за следващия път, когато двамата ще се срещнат за нов (формален или неформален) кръг на подновените в края на миналата година преговори.
Външното министерство в Скопие съобщи по-рано тази седмица, че между двамата е възможна и отделна двустранна среща. Формално Никола Димитров и Никос Коциас се срещат както в двустранен формат, така и със специалния пратеник на ООН за името Матю Нимиц. Неформално те обсъждат въпроса в кулоарите на повечето регионални форуми - Македония се надява да реши въпроса до седмици, за да може да получи покана за членство в НАТО това лято.
Положително решение би "отключило" и преговорите с Европейския съюз, блокирани от Гърция вече осем години (веднъж и от България, която в началото на десетилетието наложи вето при гласуването в Европейския съвет). Македонският премиер Зоран Заев - който в края на април не се съгласи с еврокомисаря за разширяването Йоханес Хан за възможно решение на спора "до две седмици" - изрази вчера увереност, че до срещата на алианса през юли развръзката може и да е факт.
Отвъд разговорите за името формалният дневен ред на четиристранната среща е свързан с интеграцията на Западните Балкани, предизвикателствата за региона, мигрантите и други. Полицейското и митническото сътрудничество и инфраструктурната свързаност също ще са теми, защото заедно с външните министри ще има и представители на министерствата на вътрешните работи и транспорта.
Снимка:www.dnevnik.bg
Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
Израел отново удари Баалбек
Израел отново удари Баалбек
Путин пристигна на посещение в Китай
Путин пристигна на посещение в Китай
Простреляха словашкия премиер Роберт Фицо
Простреляха словашкия премиер Роберт Фицо
Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите
Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите



Яндекс.Метрика