Срещата в Брюксел продължава трети ден, Унгария, Полша и Словения заплашват с вето

19.07.2020 г. 09:32:36 ч.
/
Срещата в Брюксел продължава трети ден, Унгария, Полша и Словения заплашват с вето
Разговорите за бюджета и пакета за възстановяване на Европейския съюз продължават в Брюксел днес по обяд след почти пълно денонощие двустранни преговори и почти две денонощия след началото на срещата.
И снощи лидерите на 27-е страни не постигнаха компромис. Напротив, позициите на Европейския съвет продължават да се втвърдяват. "Пестеливите" държави - Швеция, Австрия, Нидерландия и Дания - искат все по-голямо орязване на дела на заемите за закъсалите заради коронавируса икономики; южноевропейските страни Италия и Испания не приемат условието за нова "супер спирачка", с която една или няколко държави могат да спират достъпа на евросредства до страна, ако преценят, че средствата не отиват по предназначение и така достъпът до кризисния пакет на дадена държава да се определя на срещи на финансовите министри на ЕС.
Унгария и Полша пък отново заплашиха да наложат вето на всички планове заради нов механизъм, с който нарушения на върховенството на закона могат да губят достъп до евросредства, пишат "Ройтерс" и "Файненшъл таймс". Будапеща иска гаранции, че всякакви бъдещи санкции ще могат да бъдат налагани с единодушие (с други думи една страна ще е достатъчна за вето), а не с квалифицирано мнозинство, както е в сегашната версия на плана. Съюзник в това искане е Полша, но такъв стана и Словения, чийто премиер Янез Янша е с възгледи и стил на управление, сходни с тези на Виктор Орбан.


Цитиран от ФТ западен дипломат позицията на Унгария и Полша е замислена така, че да могат да издействат допълнително финансиране като част от окончателния компромис.
За вето обаче загатна и Италия, която отхвърля идеята на Нидерландия националните планове за реформи, които държавите в ЕС ще трябва да изготвят заради кризата, да бъдат одобрявани от 27-те с единодушие, вместо да се създаде механизъм за изразяване на "резерви" от дадена държава към националния план на друга и да следва дебат в Европейския съвет или в Съвета на финансовите министри. Такава идея предложи председателят на Съвета Шарл Мишел като копромис.
"Преговорите бяха разгорещени. Европа е в плен на шантажа на "пестеливите", туитна снощи премиерът на Италия Джузепе Конте, цитиран от "Ройтерс". "Трябва да направим всичко възможно да постигнем сделка утре. повече отлагане не е полезно за никого". Освен това Конте заяви, че фактическото вето върху националните молби за помощ, искано от Хага, е "политически и юридически неуместно и при това общо взето неприложимо".
Ново предложение на Съвета
Европейски представител, настоял за анонимност, понеже преговорите продължават при закрити врати, заяви пред "Асошиейтед прес", че Шарл Мишел е уточнявал някои последни подробности по време на вечерята на лидерите на ЕС и ще направи ново предложение днес преди началото на пленарната среща. Според източника, цитиран от АП и "Ройтерс", Мишел е разговарял с германския канцлер Ангела Меркел, с френския президент Еманюел Макрон и основните участници в спора за това как да се харчат парите от възстановителния фонд, "в открито пространство" на покрива на сграда "Европа", преди да се присъединят към останалите лидери за вечеря.
Предложение на масата, направено от част от западните държави, включваше орязване наполовина на предоставените средства във фонда за възстановяване според източници на "Файненшъл таймс". Сега се очаква Мишел да търси нов компромис между него и останалите в блока, макар вчера след обяд южните държави, подкрепяни от Франция и Германия, да бяха готови само на отстъпка с 50 млрд. от сегашната идея за грантовете - 400 млрд. вместо 450.
На среща с лидерите на "пестеливите" германският канцлер Ангела Меркел видимо била ядосана от исканията да се намали размерът на грантовете и си тръгнала преждевременно. "Не бяха доволни от исканията на "пестеливите" за размера на съкращенията," казва европейски дипломат.
Според друг дипломат от ЕС, цитиран от "Ройтерс", въпросът за това как да се проследява изразходването на парите остава спорен. По думите му Мишел е предложил мярка, която не предвижда право на вето на която и да било страна върху това как правителствата харчат средствата. Друг дипломат описа новите предложения на Мишел като само първа стъпка от възможно дълго пътуване към споразумение.
Според източник, цитиран от "Франс прес", френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер веднага след вечерята са останали в сградата за среща с премиера на Нидерландия Марк Рюте, за да се опитат да го убедят с нова модификация на компромисния проект за спасителния план, променяйки съотношението между грантове и заеми и условията за отпускането на безвъзмездната помощ.
Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
Пари и паспорти изкушават кубинци да воюват на страната на Русия
Пари и паспорти изкушават кубинци да воюват на страната на Русия
Над милион и половина зрители пяха с Мадона на грандиозния й концерт в Рио
Над милион и половина зрители пяха с Мадона на грандиозния й концерт в Рио
Израел е ликвидирал командир от "Ислямски джихад", организирал нападение в кибуц на 7 октомври
Израел е ликвидирал командир от "Ислямски джихад", организирал нападение в кибуц на 7 октомври
Арестуваха трима гърци в Александруполис за отвличане на българка
Арестуваха трима гърци в Александруполис за отвличане на българка



Яндекс.Метрика