Начало >Добруджа >Общество

СУ „Д.Талев” едно от трите добрички училища със статут на иновативно (ВИДЕО)

05.06.2017 г. 16:43:20 ч.
/
СУ „Д.Талев” едно от трите добрички училища със статут на иновативно (ВИДЕО)
Три добрички и едно каварненско училище са сред онези 185 български учебни заведения, които получават статут на иновативни. Добричките са СУ „Св.Кл.Охридски”, ЧГ по предприемачество и туризъм „Райко Цончев” и СУ „Д.Талев”, а каварненското училище е СУ „Ст.Караджа”.
Под иновативност трябва да разбираме или промяна на учебния план или промяна в организацията на учебния процес или на методите на преподаване, пояснява директорът на СУ „Димитър Талев” Весела Панчева.
Нашата сила е в методите на преподаване, тъй като в училище „Талев” работят 64 висококвалифицирани преподаватели и всеки един от тях е със свой уникален начин на поднасяне на учебния материал, продължава директорът. Затова са кандидатствали  с най-силната си страна – методите на преподаване. Много статистики показват, че образователната система е вече архаична и не отговаря на изискванията на младото електронно поколение и ние трябва да намерим по-пряк път до умовете на децата, смята педагогът. Ученето не бива да е механичен процес на зазубряне, а процес, преминаващ през съзнанието, душевността и цялостното развитие на детето.  В днешно време информационният поток е океан, в който децата са потопени и няма механизми за тяхното ограничаване. Ето защо училището трябва да намери оня начин според който децата хем да се движат в правилната посока, хем да се съпреживяват като изследователи и активни  участници в обучителния процес, развива своята визия Весела Панчева. Сега ученикът е задължен да седи на чина, да слуша и да отговаря на въпроси, докато целта е да бъде поставен в активна позиция, в която чрез практически дейности ще може да покаже нивото на усвояване на новата информация.
„Иновативни подходи за учене чрез комплексни дейности” е озаглавен проектът на СУ „Д.Талев” -  тематично интегриран модел, който включва паралелките  ІІ „г”, ІІІ „б”, ІV „б” и V „а” класове, които са се обединили около т.н.  тематично преподаване т.е. взема се една тема и се разработва от гледна точка на  БЕЛ, на обществените науки и се завърта цял един цикъл, в който интегрирани чрез информационните технологии, уроците да бъдат преподадени по много по-достъпен, интерактивен, интересен и забавен начин, повлияващ трайността на знанията.
Натоварването  върху учителите ще е много голямо, признава директорът. Те следва да обединят усилия върху преструктурирането на учебното съдържание, а това ще изисква пълно отдаване, мотивация и предварителна готовност от тяхна страна.
Стартираме с най-големите смелчаги и  се надяваме следващата година и другите колеги да се включат. Убедена съм, че този нов метод ще доведе до това децата да станат по-активни и мотивирани, по-креативни и освободени, да имат повече самочувствие да изразяват себе си, а не само да възпроизвеждат информацията. Всичко онова, което трябва да бъде преподадено като изискване по учебна програма ще бъде преподадено, но ще бъде постигнато по различен път, обобщава Весела Панчева и допълва – съдържанието ще е същото, но методът на преподаване ще е различен.
Проектът няма финансово изражение, но преподавателите, които ще правят много повече, ще бъдат стимулирани от училищния бюджет.
Отдавна прилагаме иновативни методи на преподаване, а една голяма част от нещата са вече практика в нашето училище, казва зам.директорът по учебната дейност Валя Лунгова. Когато е възникнала идеята да се кандидатства или не, преподавателите от училището са били на мнение, че това е нещо закономерно СУ „Талев” да влезе в групата на иновативните училища.
Залага се основно на практическата работа, допълва зам.директорът по учебната част Велимира Проданова. Това означава, че преподавателят ще задава много самостоятелна работа за учениците, които трябва да търсят информация, да разработват проекти, което ще рече работа по групи и по центрове.  
За да се проследи пътят на хляба, например на учениците ще се предложи посещение от полето до пекарната, казва Весела Панчева. В наше време децата са много откъснати от реалния живот, а новият начин на преподаване трябва да ги върне в него.
 
Репортаж на Дана Михайлова и Павлина Живкова

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
 Поздрав за Великден от Желязко Желязков - зам.-областен управител на област Добрич
Поздрав за Великден от Желязко Желязков - зам.-областен управител на област Добрич
Второ издание на "Хоро на мегдана" ще се проведе в Добрич днес
Второ издание на "Хоро на мегдана" ще се проведе в Добрич днес
Адреси с аварии във ВиК в област Добрич
Адреси с аварии във ВиК в област Добрич
Йордан Йорданов: Нека християнските добродетели изпълват дните ни и ни правят по-добри! (ВИДЕО)
Йордан Йорданов: Нека християнските добродетели изпълват дните ни и ни правят по-добри! (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика