Начало >Добруджа >Общество

Съветниците не приеха докладна за изменения на устройствения план, свързани с проекта за пазара

28.07.2020 г. 14:53:56 ч.
/
Съветниците не приеха докладна за изменения на устройствения план, свързани с проекта за пазара
Общински съвет - Добрич не прие докладната за даване на съгласие за изработване проект за изменение на Подробния устройствен план,  – План за регулация и застрояване в района на подлежа и пазара. Съгласно предложението трябва  улица „Отец Паисий“  и улица „Княз Дондуков“ да се уширят за сметка на устройствения план на Пазара за осигуряване на необходимите места за паркиране в улична регулация. „За“ докладната гласуваха само 11 съветници, един бе „против“, а 16 гласуваха „въздържал се“.
Арх. Емилия Добрева предварително заяви, че ще се въздържи, като отбеляза, че основните аргументи са срещу проекта за кооперативния пазар. Той концептуално не отговаря на редица функционални изисквания, която касаят гражданите на Добрич.
Идва момент, в който ни се предлага да се измени устройственият план, с оглед да осигурим възможността за осъществяване на проекта, каза арх. Добрева.
Зорница Михайлова посочи, че съветниците от групата на МК ГЕРБ (СДС) ще гласуват „въздържал се“ с подобни аргументи. Това означава, че спечелилият първо място в конкурса за изработване на проект не е отговарял на изискванията на ПУП. Видно от проекта е, че не се запазва сградата на Халите, която ще бъде премахната. Най-учудващо е, че в началото е било предвидено тази сграда е трябвало да бъде запазена. След постъпило искане, кметът на общината, като възложител, е извършил промяна в техническото задание и е отпаднало изискването за запазване на Халите.
Има и други промени, касаещи нивото на пазара. Този проект създава само нова визия на пазара, без да решава проблеми, заяви още Михайлова.
Зам.-кметът инж. Пенчо Керванов обясни, че техническият проект за пазара е почти готов, но уточни, че че комисията от експерти, а не кметът е изказал становище за премахване на Халите.
С тази докладна се изчиства градоустройството, без значение дали ще бъде реализиран този или друг проект, заяви Карванов, като по думите му дори и вторият в класирането на конкурса да е бил спечелил, пак е щяло да се стигне до тази докладна.
Арх. Добрева обаче отговори, че с това решение реално се дава съгласие за премахване на сградите на Халите.
Милко Пенчев също изрази притеснение за реализацията на проекта и заяви, че в момента неяснота и несигурност за хората, които работят на пазара.
В крайна сметка мнозинството от съветниците не подкрепи докладната. 

Коментирайте
Подобни новини
Успешна поредна кампания „Купи и дари” отчитат от Ротаракт  в Добрич
Успешна поредна кампания „Купи и дари” отчитат от Ротаракт в Добрич
Избори 2024: ГЕРБ-СДС ще предложи законодателни промени за развитието на земеделието
Избори 2024: ГЕРБ-СДС ще предложи законодателни промени за развитието на земеделието
Прогноза за времето в понеделник
Прогноза за времето в понеделник
Вестник ГЛАС: 30 години "Алексия"
Вестник ГЛАС: 30 години "Алексия"



Яндекс.Метрика