Начало >Добруджа >Регионални

Текат проверки защо степите край Каварна са разорани отново

15.05.2020 г. 14:52:08 ч.
/
Текат проверки защо степите край Каварна са разорани отново
През последния месец екоинспекцията на Варна отново провери сигнали за разораване на Понто-сарматски степи край село Видно, Каварна. Установени са общински имоти от 600 дка, в които заради оран защитеното от "Натура 2000" местообитание е увредено, като са унищожени ценни видове растения - ирис, пролетен и волжски горицвет, теснолист божур. За момента извършителите не са известни, но е сезирана прокуратурата, а наказанието е до три години затвор и до 10 хил. лева глоба.

В отговор на запитване от инициативата "Зелени закони" екоинспекцията е сезирала Държавен фонд "Земеделие" за проверка на ползването на общинските имоти, стопаните им в момента и получените за тях субсидии. Стопаните на имоти в защитените степи могат да получат субсидии за ползването им за паша на животни, но не и за земеделие с оран, напомня природозащитната инициатива в съобщение до медиите.
Увредените степи са в имоти на територията на европейската мрежа "Натура 2000" в защитена зона "Крайморска Добруджа", разясняват от "Зелени закони". Природното местообитание "Понто-сарматски степи" е защитено от мрежата. То представлява сухо тревно местообитание с видове растения, приспособени към плитки и каменисти карстови почви в съчетание със специфичния климат и релеф на Добруджа.

На територията на Европейския съюз Понто-сарматски степи се срещат единствено в българската и румънската част на Добруджа, в Черноморския биогеографски район. Поради високата си степен на застрашеност и уязвимост тези местообитания са защитени на територията на ЕС и за опазването му са обявени няколко защитени зони у нас и в Румъния. Европейската комисия стартира специална процедура срещу България във връзка с досегашното му унищожаване.

Съобщението на "Зелени закони" уточнява, че унищожаването на Понто-сарматските степи е криминално деяние по силата на Наказателния кодекс и се наказва с до три години затвор и глоба до 10 хил. лева. Наказанието отчита, че степните местообитания са много чувствителни към човешката дейност и лесно могат да бъдат унищожени при разораване или разкопаване. Възстановяването на първоначалния комплекс от видове е изключително труден и продължителен процес без гаранции за успех според природозащитниците.
Пилотни проекти за възстановяване на увредени степи се обсъждат от години, но за момента България все още не е възстановила увредените местообитания край Каварна, за които е в сила наказателно решение на Европейския съд от 2016 г. Скъпи и засега само дискутирани са и възможните инициативи за изкуствено възстановяване на увредени местообитания от дюни.
Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
Дичо и „Уикеда” ще са хедлайнери на „Българево ROCKS“ на 2 август (ВИДЕО)
Дичо и „Уикеда” ще са хедлайнери на „Българево ROCKS“ на 2 август (ВИДЕО)
Поздрав от Илхан Мюстеджеб - кмет на Община Крушари
Поздрав от Илхан Мюстеджеб - кмет на Община Крушари
Две села в община Каварна празнуваха днес (СНИМКИ)
Две села в община Каварна празнуваха днес (СНИМКИ)
Фолклорен ансамбъл "Тракия" гостува в Тервел с концерта „В делник и празник“ (ВИДЕО+СНИМКИ)
Фолклорен ансамбъл "Тракия" гостува в Тервел с концерта „В делник и празник“ (ВИДЕО+СНИМКИ)



Яндекс.Метрика