Начало >Добруджа >Общество

Тома Белев: Предложението на министъра за промени в Закона за биологичното разнообразие се основава на лъжи

10.04.2019 г. 11:47:10 ч.
/
Тома Белев: Предложението на министъра за промени в Закона за биологичното разнообразие се основава на лъжи
Възможността министърът да определя целите и по този начин да включва и изключва територии от НАТУРА 2000 без научна основа, касае всички зони. Това обаче няма как да стане и би предизвикало поне две наказателни процедури от Европейския съюз. Това коментира в ефира на радио „Добруджа” Тома Белев от Асоциация на парковете в България по повод представените вчера от министър Нено Димов промени в Закона за биологичното разнообразие. Стана ясно, че те не са включени в дневния ред на днешното правителственото заседание.
Очакваше се да се създадат едни 100 нови работни места в регионалните инспекции по околна среда и води, които да усвоят средства от ОП „Околна среда”, вместо да се създадат подобни места в общините или в бизнеса. Очакваше се да се приеме един модел, който да бъде достатъчен за държавната администрация да планира, изработва плановете за управление,  да ги утвърждава, да ги променя и да получава и разходва парите, които влизат в бюджета от Европейския съюз, посочи Белев. По думите му по този начин ще се загуби научната основа на националната екологична мрежа НАТУРА 2000. С предложените промени министърът ще може да изключва еднолично територии от защитените зони и да променя целите на управлението им, обясни още природозащитникът. Според него по този начин „явно министърът се опитва да задоволява интересите на някои икономически кръгове”.
Това предложение на министъра се основава на лъжи. Той въвежда нови термини в директивата, само за да отпаднат основанията за опазване на защитените зони. Лъже, че едва ли не това е европейска политика и се среща във всички европейски документи, заяви Тома Белев. По думите му всичко, което до момента министерството на околната среда и водите не е свършило или е свършило некачествено по отношение на защитените зони, се отразява в наказателните процедури срещу България. Той припомни, че България е осъдена за това, че е издала разрешения за изграждане на ветрогенераторите и голф игрища в района на община Каварна. 
За мен тези промени са малко скандали. Не мога да разбера как като премахнеш забрани от плановете за управление, предполагаш да опазиш дадено местообитание. Това коментира Стелиан Томов - председател на „За Туризма на Калиакра”. Той припомни, че в региона има около 10 зони, които влизат в НАТУРА 2000. Според него обаче степите няма как да бъдат изключени от зоните, защото има влязло в сила съдебно решение и евентуалните промени в Закона няма как да засегнат района на Калиакра.
 

Коментирайте
Подобни новини
Адреси с аварии във ВиК в област Добрич
Адреси с аварии във ВиК в област Добрич
Галена и Петър отпаднаха на крачка от финала в „Един за друг“
Галена и Петър отпаднаха на крачка от финала в „Един за друг“
Много усмивки и аплодисменти за най-добрите на финала на конкурса „Сарандев“ (СНИМКИ)
Много усмивки и аплодисменти за най-добрите на финала на конкурса „Сарандев“ (СНИМКИ)
Времето на 19 май
Времето на 19 май



Яндекс.Метрика