Начало >Добруджа >Култура

Трима именити музиканти във втория концерт от Седмица на камерната музика „Константин Илиев“

24.04.2024 г. 10:22:33 ч.
/
Трима именити музиканти във втория концерт от Седмица на камерната музика „Константин Илиев“
Вторият концерт от Седмица на камерната музика „Константин Илиев“,  е днес от 18.30 ч. в Концертна зала „Добрич“. Камерен концерт ще ни изнесат тримата именити музиканти, които са солови и камерни изпълнители в различни ансамбли, но тази вечер за първи път ще свирят като трио в този състав. Това са Георгита Бояджиева-Николова – виолончело, Росен Идеалов – кларинет и Владимир Вълчев – пиано.
Те ще почетат 100 годишнината от рождението на патрона на Седмицата Константин Илиев с неговите Седем багатели за кларинет и виолончело. Ще чуете още Патетично трио от Михаил Глинка, Trioserenade от унгарския композитор Балаш Суньог и една от най-значимите камерни творби на  Йоханес Брамс - Трио оп. 144 за кларинет, виолончело и пиано.

Да си припомним кратки биографични данни за всеки един от тях:
Проф. д-р Георгита Бояджиева-Николова завършва СМУ „Л. Пипков”- София, в класа по виолончело на Лола Попова и НМА „Проф. П. Владигеров“ при проф. Венцеслав Николов. Специализира в Московската консерватория - виолончело при проф. Н. Шаховская и камерна музика при проф. Т. Алеханов.  Участва в различни тематични концерти в Москва и Петербург. Води майсторски класове по чело и камерна музика в Гърция. Като солист и камерен изпълнител до този момент има над 400 концерта - с оркестри, тематични и интегрални изпълнения, многобройни програми с различни камерни формации. Реализира над 70 български и световни премиери, в това число и редица посветени на нея творби. Многократно участва във всички престижни международни фестивали в България, на МФ за съвременна музика „Wien Modern“ (Виена), „Meridian“ (Букурещ), „Фестивал за съвременна музика“ на West Deutsche Rundfung" (Витен, Германия) и др.  През 2012 г. получава Кристална лира от СБМТД за високи творчески постижения и за издадения през същата година компакт диск „Диалози“, осъществен съвместно с кларинетиста Росен Идеалов. Записва за фонда на БНР, WDR-Кьолн, Радио Букурещ, БНТ. В момента е професор по камерна музика и доктор по музикознание и музикално изкуство в НМА „Проф. П. Владигеров”.

Д-р Росен Идеалов е възпитаник на варненското музикално училище „Д. Христов“ и на НМА „Проф. П. Владигеров“ – София, в класа на проф. Сава Димитров по кларинет и на проф. Константин Чилев – камерна музика. Участва в майсторски класове на Аурелиан-Октав Попа по съвременна музика и интерпретация.  От 2006 г. Росен Идеалов е асистент в катедра „Камерна музика и съпровод“ в НМА „П. Владигеров” и преподавател по  камерна музика, кларинет  и оркестрово свирене в НМУ „Л. Пипков“ гр. София от 1999 г. През април 2021 г. защитава докторска дисертация към катедра „Камерна музика и съпровод“ при НМА „ П. Владигеров“. Лауреат е на Седмото общобългарско състезание за певци и инструменталисти (1984) в специалностите кларинет и камерна музика. През 1999 г. на международните конкурси „Музиката и Земята“ и „Млади Виртуози“ – София е удостоен с награда за педагогически постижения.  През 2005 г. получава наградата на СБК „Златно петолиние“ за високи художествени постижения и принос за разпространението на българската музика. вукратно е носител на наградата на СМДТБ „Златна лира“ - през 2009 и 2019 г. за върхови постижения в изпълнителското изкуство и високи педагогически постижения.       През 2012 за компактдиск „Диалози“ и концерта-промоция получава наградата „Кристална лира“ на СМТДБ в категорията Камерна музика заедно с виолончелистката Георгита Бояджиева-Николова. Росен Идеалов концертира активно повече от 45 години като солист и камерен изпълнител у нас и в чужбина – Италия, САЩ, Германия, Австрия, Чехия, Русия, Словакия, Унгария, Китай, Корея, Румъния, Северна Македония и др. Репертоарът му наброява над 700  произведения от ренесанса до наши дни. Бил е солист на най-добрите български симфонични, камерни и духови оркестри. Участвал е на сцената на най-престижни международни музикални форуми и фестивали – Wien Modern, Triest Prima, „Варненско лято“, „Софийски Музикални седмици“, „Мартенски музикални дни“, „Салон на изкуствата“ и „Новогодишен Музикален Фестивал“ – НДК, гр. София, „Аполония“, „Musica Nova“, „Звук и връзка“ – София и др. Изключително е търсен като изпълнител на съвременна музика. Над 250 музикални произведения са написани за него от изтъкнати  български композитори от различни поколения. Бил е солист на повечето симфонични, камерни и духови оркестри в България – Софийска Филхармония, СО на БНР, камерен оркестър „Софийски солисти“ и много други. Многобройни са студийните му звукозаписи за фонда на Българското национално радио и телевизия. Има издадени над 16 компактдиска. Изнасял е майсторски класове и лекции в университети в САЩ. Автор е на много преработки за духови ансамбли.

Владимир Вълчев е роден в град Ямбол, където са и неговите първи стъпки в света на музиката. Започва да учи пиано при Здравка Гроздева и Шаке Бабикян. След решението да се занимава професионално с пианото, Владимир се свързва и започва работа с Юлия Ненова, дългогодишен преподавател в НУМСИ Бургас, която успешно го подготвя за приема му в НМА „Проф. Панчо Владигеров”, в гр. София. Владимир завършва инструменталния факултет на НМА „Проф. П. Владигеров“ в класа по пиано на проф. Марина Капацинская. По време на следването си работи с изтъкнати преподаватели като проф. Ружка Чаракчиева и проф. Ангел Станков. Изнася солови и камерни концерти в повечето големи български градове, между които София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Габрово, Добрич. Съвместно с квартет „Анима“ изпълняват за първи път в България клавирния квинтет на Николай Метнер. Свирил неколкократно като солист с Камерен оркестър „Дианополис“, Ямбол. Участва активно във фестивали и майсторски класове в България, Италия, Малта, Швеция, където се изявява като солист и камерен музикант. През 2019 г. бе поканен да изнесе шест рецитала в рамките на фестивала „The International Holland Music Sessions”, Нидерландия. Сред преподавателите, с които Владимир работи, са световни имена като проф. Масимилиано Дамерини, проф. Нина Тичман, проф. Клаудио Мартинес Менер, проф. Винченцо Балцани, проф. Бруно Канино, Енрико Паче, проф. Матс Видлунд, проф. Людмил Ангелов. Владимир Вълчев има няколко награди от национални и международни конкурси включително първа награда на международния конкурс „Città di Pesaro“ град Пезаро, Италия; трета наградана националния конкурс за българска музика „Върбан Върбанов“, град Бургас; първа награда в категорията за камерна музика на международния конкурс „Надежди, таланти, майстори“, град Добрич.

Програма:
Михаил Глинка /1804-1857/ – Патетично трио за кларинет, виолончело и пиано
Балаш Суньог /1954-1999/ – Trioserenade за кларинет, виолончело и пиано
Константин Илиев /1924-1988/ – Седем багатели за кларинет и виолончело
Йоханес Брамс /1833-1897/ – Трио за кларинет, виолончело и пиано, оп. 114


Билети се продават на касата на Концертна зала „Добрич“

Цена 5 лв., за пенсионери и учащи 2 лв.

Коментирайте
Подобни новини
Културните събития в Добрич в периода от 6 до 12 май
Културните събития в Добрич в периода от 6 до 12 май
Трима творци със съвместна изложба в Художествена галерия - Добрич
Трима творци със съвместна изложба в Художествена галерия - Добрич
Първи концерт от Дни на органовата музика „Fiori Musicali / Музикални цветя“ 2024 в Добрич
Първи концерт от Дни на органовата музика „Fiori Musicali / Музикални цветя“ 2024 в Добрич
Дните на органовата музика „Fiori Musicali / Музикални цветя“ в Добрич стартират днес
Дните на органовата музика „Fiori Musicali / Музикални цветя“ в Добрич стартират днес



Яндекс.Метрика