Турция отказва компенсация и гаранции на Русия

16.12.2015 г. 16:08:11 ч.
/
Турция отказва компенсация и гаранции на Русия
Руският зам.-министър на външните работи Алексей Мешков заяви в сряда, че Турция трябва да заплати компенсация за сваления руски бомбардировач близо до турско-сирийската граница миналия месец, предаде агенция Ройтерс, позовавайки се на РИА Новости.

Мешков беше категоричен, че

Турция трябва също така да гарантира, че подобен инцидент няма да се случи в бъдеще.

Отговорът на южната ни съседка не закъсня. Само няколко минути след изказването на Мешков от турското външно министерство заявиха, че ако Русия не извършва друго нарушение в бъдеще, няма да има друга подобна криза.

Турция освен това обвини Русия, че преувеличава военната заплаха от Анкара, която не съществува.

„Руски военни елементи действат от известно време сякаш има усетена заплаха от страна на Турция, което е преувеличена ситуация и няма нищо общо с реалността“, каза говорителят на турското външно министерство Танжу Билгич. „Турция не действа агресивно спрямо руски военни цели и нашата основна надежда е да не ескалираме напрежението“, допълни той.

Относно обезщетението, което Мешков поиска, говорителят на турското външно министерство Танжу Билгич категорично отговори, че Турция няма да плати нищо.

„Руският самолет е бил свален, защото е нарушил въздушното пространство на Турция.

Да се отговори на исканията, поставени от руска страна, е невъзможно”,

каза Билгич, цитиран от вестник „Хюриет Дейли Нюз”.

Турският премиер Ахмет Давутоглу също взе отношение по въпроса. Веднага след изявлението на Мешков, той заяви пред Анадолската агенция, че очакванията на Русия за извинения и компенсации са крайно несъстоятелни.

„Няма никъде въоръжени сили, които следва да бъдат обвинявани и да са обект на претенции за това, че опазват въздушното пространство на държавата си. Няма и причини след нарушаването му да се очакват извинения и компенсации“, заяви турският премиер.

По-рано днес говорителят на руското външно министерство Мария Захарова посъветва турските власти и медии да се запознаят с подробностите около свалянето на руския Су-24 миналия месец, преди да сравняват този инцидент със свалянето на южнокорейския боинг от СССР през 1983 г.
Снимка:m3.netinfo.bg
Източник:Vesti.bg

Коментирайте
Подобни новини
Израел отново удари Баалбек
Израел отново удари Баалбек
Путин пристигна на посещение в Китай
Путин пристигна на посещение в Китай
Простреляха словашкия премиер Роберт Фицо
Простреляха словашкия премиер Роберт Фицо
Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите
Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите



Яндекс.Метрика