Турция отстрани от длъжност още 820 военни

01.09.2016 г. 15:51:23 ч.
/ ИА Добруджа
Турция отстрани от длъжност още 820 военни
Турското министерство на отбраната е отстранило от длъжност 820 души от сухопътните и военноморските сили, посочи министерството в съобщение в Туитър, цитирано от БТА чрез "Ройтерс".
Турция провежда чистка в средите на въоръжените сили, засегнала хиляди военнослужещи от висши генерали до войници, след осуетения опит за преврат на 15 юли, припомня "Ройтерс".
В рамките на разследването на опита за преврат турските власти отстраниха от длъжност 80 000 души заради предполагаеми връзки с движението на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, разглеждан като организатор на пуча.
Вчера вътрешният министър на страната Ефкан Ала подаде оставка и бе заменен от бившия министър на труда Сюлейман Сойлу.
Засега няма официален коментар за причините за оставката. Ала става най-високопоставеният служител, сменен в Анкара от опита за преврат насам.
В дните след метежа под въпрос бе бъдещето на ключови фигури като министъра на отбраната, началника на Генщаба и ръководителят на спецслужбите, но тяхната лоялност към Ердоган и републиката бе потвърдена и те запазиха постовете си.
Но както преди бунта на военните, така и след него, в страната има поредица от кървави атентати, вината за които властите възлагат на "Ислямска държава" и кюрдските екстремисти от ПКК.
Последният от тях стана на 21 август в Газиантеп – едно от местата, смятани за основни райони, поддържащи управляващата партия от повече от десетилетие. Взривно устройство, носено вероятно от 12-14-годишно дете, избухна по време на сватба, уби 50 души, половината от които – деца, и рани 94.
Снимка:www.dnevnik.bg
Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
Гърция непреклонна - няма да пусне Северна Македония в ЕС
Гърция непреклонна - няма да пусне Северна Македония в ЕС
Израел отново удари Баалбек
Израел отново удари Баалбек
Путин пристигна на посещение в Китай
Путин пристигна на посещение в Китай
Простреляха словашкия премиер Роберт Фицо
Простреляха словашкия премиер Роберт Фицо



Яндекс.Метрика