Начало >Добруджа >Общество

Уведомлението върху паркирана кола е документ, фиш все още няма (ВИДЕО)

15.06.2018 г. 09:38:26 ч.
/
Уведомлението върху паркирана кола е документ, фиш все още  няма (ВИДЕО)
Уведомлението оставено  върху кола на ул.“Радецки“ 2 в Добрич е документ. Твърди го секретарят на община Добрич  Ася Кръчмарова.   Припомням  нашата съгражданка Жанина Тотева се жалва пред МГ“Добруджа“ за правен и документален абсурд. Преди дни на паркираната до блока лека кола  тя намира  бял лист с изписани данните на колата и с предупреждение за глоба от 20 лв. за това, че колата е паркирана на тротоар. Бележката без лого, без подпис и подател  е с дата 06.06.2018год .
„Съгласно Закона за движение по пътищата това уведомление представлява документ , приложение 14 към общинска наредба.Закрепването  на това уведомление към МПС  което е в нарушение  е съгласно закона и се смята за връчване на фиш“, обяснява общинският секретар.  Тя признава, че има рискове човек да не си получи уведомлението, но такъв е закона. По думите и практиката изисква в такива случаи собственика на автомобила да се обърне към  Центъра за услуги и информация при общината, за да получи още информация. Уведомлението е написано от Първо- РПУ Добрич и проверката е извършена от служител на полицейското управление. В случая тази проверка е станала след сигнал в общината за паркираната на тротоара кола. Друга проверка доказва, че местото е общинско независимо кой е строил тротоара.  Към уведомлението от полицията трябва да прикрепят фиш, който все още не е пристигнал в общината, допълва Кръчмарова. Органите на реда са тези, които установяват нарушението и общинските власти не оспорват тяхното становище. Гражданката може да обжалва фиша само с уведомлението, посочва  секретарят.  Тъй като фишът все още не е пристигнал в община Добрич, какъвто е редът, възниква въпроса дали не е фалшиво уведомлението, което може да се копира от НАРЕДБА за организацията, безопасността на движението и дисциплината на водачите на превозни средства и пешеходците на територията на Община град Добрич, ето го: Приложение 14
 
(3) Фиш за неправилно паркирано моторно превозно средство може да се издаде и в отсъствие на нарушителя. В този случай фишът се издава на собственика на моторното превозно средство, като първият екземпляр от фиша му се изпраща, а вторият и третият екземпляр остават за съхранение в службата за контрол. Към моторното превозно средство се закрепва уведомление по образец (Приложение 14), в което се посочват мястото и времето на нарушението, моторното превозно средство, с което е извършено нарушението, нарушените разпоредби, размерът на глобата, срокът, сметката или мястото за доброволното заплащане. Закрепването на уведомлението към моторното превозно средство се смята за връчване на фиша.
Съществува вероятност  фирмата, която е наемател в блока на ул. Радецки да е написала  това уведомление и да е подала сигнала, защото иска да паркира своята кола на мястото. Ако се разгледа снимката над публикацията ни  ще се види, че другата кола която е на въпросната фирма също е на тротоар, а не е известно да  е санкционирана. В случая възниква още един въпрос:Избирателно ли действат органите на реда?
 От общинска администрация съобщиха в последствие,  че въпросният  фиш е пристигнал в община Добрич още на 8 юни, два дни след уведомлението ,но  е издаден на името на съпруга на г-жа Тотева и затова не е намерен своевременно.

Репортаж на Павлина Живкова и Севдалина Сарандева

Виж видеото

Снимка:dobrudjabg.com

Коментирайте
Подобни новини
Гран При от "Сарандев" за Александра Георгиева от Бургас
Гран При от "Сарандев" за Александра Георгиева от Бургас
На 25.05.2024г. изтичат сроковете за подаване на заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия
На 25.05.2024г. изтичат сроковете за подаване на заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия
Прогноза за времето в събота
Прогноза за времето в събота
ИЗБОРИ 2024: "Има такъв народ" с цел да върнат здравия разум в следващия парламент
ИЗБОРИ 2024: "Има такъв народ" с цел да върнат здравия разум в следващия парламент



Яндекс.Метрика