Начало >Добруджа >Регионални

В добруджанското село Козлодуйци днес е Коледа (ВИДЕO)

24.07.2019 г. 13:35:51 ч.
/
В добруджанското село Козлодуйци днес е Коледа (ВИДЕO)
Пет месеца по-рано дойде Коледа в село Козлодуйци.  Селището, на десетина километра от Добрич, е известно с най-големия свинекомплекс, където се отглеждат близо 70 хиляди прасета. Всички стопани от селото, които имат животни в задния си двор, са разписали декларации, че ще  ги заколят, за да предпазят голямото стопанство от евентуално заболяване от Африканска чума по свинете. Управителят на свинекомплекса  е обещал по 250 лева на глава заклан добитък.
В селото гледат 53 свине в седем домакинства, информира кметът на Козлодуйци Румянка Колева.  Още от днес е започнало клането на животните и се очаква 15 прасета да минат под ножа. За ден-два, до вторник следващата седмица най-късно, ще приключат,  уверява ни Колева. Хората се съобразяват най-вече с това, кога ще им дойде касапин. “Всички се съгласиха да ги унищожат и че няма смисъл да отлагат. Страхуват се да не им ги убият, ако настъпи болестта“, казва кметът. В селото, с 440 жители, са останали предимно възрастни хора и  е все по-трудно да гледат животни.
Във фермата си най-големият арендатор Пламен Вълчев има 12 прасета. Отглежда ги най-вече заради работниците си, на които раздава месо за празниците. И сега ще направи така. Днес под ножа минаха шест прасета, толкова остават и за утре. Оставили са жътвата и всички помагат в дрането и разфасоването на животните. „Съгласихме се да ги заколим, защото сме много близо до свинекомплекса. Да не стане така, че заради бълхите да горим юргана“, припомня народната мъдрост Вълчев. Толкова хора от селото работят там, че нямаме право да допуснем да избухне болест в предприятието, допълва арендаторът. Той е горд с хубавото си месо, от чиста храна.  Гощавал е прасетата от собствено производство царевица  и пшеница. „Друго си е домашно“, категоричен е Вълчев. Заканил се е да си купи още две прасенца и да ги прати на далече от чумата да ги отглеждат и за Коледа пак да си направи масрафа. Още неприбрали месото във фризерите и разпалват скарата. Първата пържола, както се полага, ще е за помагачите.
Непосредствено до касапите виждаме и шефът на охраната на свинекомплекса  Божидар Божилов. Той обяснява пред МГ“Добруджа“ , че присъствието им е до регистриране на клането и заплащане за всяко животно полагащата се сума. „Ние се съобразяваме със стопаните да си направят организацията, транжирането изисква време и хора“, посочва Божилов като прави уговорката, че  всичко трябва да е точно по време и действия.
В Дома на Димо Жеков също са се събрали касапи. Не му е до медии на стопанина, „обръщали са му каруцата“. Прасетата му са 16 и затова се е снабдил с четири фризера. Животните били регистрирани имат си ушни марки и сега по тях броят вече закланите.“Всичко става по взаимно съгласие, не можем заради 16 прасета да уморим 80 хиляди. Ако пламне при нас АЧС и неговите ще убият.160 души работят във свинекомплекса, държавата е инвестирала 400 милиона,“ реди  стопанинът и дере поредното прасе. Ако ги унищожат на месец ще губят по четири пет милиона , изчислил е Жеков.“Няма как да не се съгласим да ги колим, болката  е обща“, заключава човекът. „Аз в месото съм израснал“, включва се в разговора дядо Жеко Кралев.Той разказва как е работил в свинекомплекса, счита се за  основател  от живково време. Там са работили двамата му сина и жена му.  Ходил е на всички тези места в русенско и шуменско, където са големите комплекси за свиневъдство и където по думите им сега е пламнало.


Репортаж на Севдалина Сарандева и Стефан Калев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Дичо и „Уикеда” ще са хедлайнери на „Българево ROCKS“ на 2 август (ВИДЕО)
Дичо и „Уикеда” ще са хедлайнери на „Българево ROCKS“ на 2 август (ВИДЕО)
Поздрав от Илхан Мюстеджеб - кмет на Община Крушари
Поздрав от Илхан Мюстеджеб - кмет на Община Крушари
Две села в община Каварна празнуваха днес (СНИМКИ)
Две села в община Каварна празнуваха днес (СНИМКИ)
Фолклорен ансамбъл "Тракия" гостува в Тервел с концерта „В делник и празник“ (ВИДЕО+СНИМКИ)
Фолклорен ансамбъл "Тракия" гостува в Тервел с концерта „В делник и празник“ (ВИДЕО+СНИМКИ)



Яндекс.Метрика