Начало >Добруджа >Култура

В неделя започва подготовката на БКО-Добрич за първия концерт

12.09.2020 г. 09:50:42 ч.
/
В неделя започва подготовката на БКО-Добрич за първия концерт
Утре, неделя  е първата репетиция на БКО$Добрич за новият сезон. С подновен състав започва новият диригент Иван Янакиев.

На 16 септември т.г. от 18.30 ч. в Концертна зала „Добрич“ почитателите на класическата музика ще имат възможността да преживеят една вечер, с която Български камерен оркестър – Добрич ще открие  по вълнуващ начин новия си творчески сезон. Оркестърът е с попълнен състав, а на диригентския пулт за първи път застава Иван Янакиев, един от най-перспективните и талантливи млади диригенти у нас.

Гост солист на вечерта е Атанас Кръстев – виолончело. Покана е отправена и към проф. Георги Арнаудов – композитор, да присъства на премиерното за град Добрич изпълнение на неговото произведение „Вратите на съня„ II.

            Програма на концерта:

Георги Арнаудов – „Вратите на съня„ II (Премиерно изпълнение за град Добрич)
Йозеф Хайдн – Концерт за виолончело и оркестър No. 1, До мажор
Солист: Атанас Кръстев
Едвард Григ – Сюита „От времето на Холберг“

            Билетите за концерта вече са в продажба. Можете да закупите на касата на Концертна зала „Добрич“.

            Концертът ще премине при строго спазване на противоепидемичните мерки, разпоредени от Министъра на здравеопазването.

           

Половинвековната история на Български камерен оркестър - Добрич има своето голямо значение за културния живот на Добрич. Създаден е през 1968 г. За кратко време съставът се доказва като блестящ пример за съвременно изпълнителско изкуство. Всяка негова поява на концертната сцена е демонстрация на висок професионализъм и вдъхновено изпълнение. Големият потенциал от творческа енергия и благородна амбиция, стремежът към непрекъснато усъвършенстване и разширяване на репертоара с нови стилови и жанрови акценти разкриват пред този прекрасен ансамбъл безкрайни възможности. В началото оркестърът работи с диригентите проф. Васил Стефанов, проф. Константин Илиев, Добрин Петков, Васил Каезанджиев и др.

Постижения на световно ниво камерният ансамбъл реализира под ръководството на Йордан Дафов – главен диригент и художествен ръководител на оркестъра (1972-1996). Под негово ръководство престижът на оркестъра се издига непрекъснато.

През 1990 година под името Български камерен оркестър – Добрич  продължава активната концертна дейност. Съставът гостува с неизменен успех на почти всички музикални сцени в както в Европа, така и в Азия. Паралелно с това оркестърът реализира активна звукозаписна дейност в БНР, Радио Франс, Шведското национално радио, звукозаписно студио „Балкантон“ и др. Най-често съставът гостува в Испания, Япония и Южна Корея.

От 1997 до 2001 г. диригент на оркестъра е Алексей Измирлиев, а след това начело на ансамбъла застават диригентите Евгени Димитров, Виктор Майер, Димитър Караминков, след което отново до лятото на 2020 г. диригент на оркестъра е Алексей Измирлиев.

Успехите си Български камерен оркестър – Добрич дължи и на прекрасните музиканти, които години наред получават навсякъде високата оценка на публиката.

Днес съставът на оркестъра е попълнен с нови оркестранти. На всички пожелаваме много успехи не само на добричка сцена.

 

ИВАН ЯНАКИЕВ е един от най-перспективните и талантливи млади диригенти у нас. Работил е на свободна практика, като успоредно с това е бил докторант към Института за изследване на изкуствата на БАН, сътрудник в музикалния отдел на Тиролския фестивал в Ерл, Австрия, управител на Фондация „432 херца“ и диригент на едноименния оркестър, който е негов личен проект.

Иван Янакиев е носител на наградата Музикант на годината 2015 в категория „Дебют“ заедно с Камерен оркестър „432“ за премиерния концерт на оркестъра в Студио 1 на БНР.

Участник е в майсторските класове на проф. Урош Лайовиц – 2018, 2019, 2020 г., както и в майсторския клас на проф. Фрийден Берниус.

Има множество научни публикации и студии.

От септември 2020 г. той е диригентът на Български камерен оркестър – Добрич.

 
Снимка:dobrudjabg.com

Коментирайте
Подобни новини
Тур из хранилищата на Художествена галерия - Добрич за Нощта на музеите
Тур из хранилищата на Художествена галерия - Добрич за Нощта на музеите
Множество събития в обектите на Регионален исторически музей - Добрич днес
Множество събития в обектите на Регионален исторически музей - Добрич днес
Звезди на българския театър и музика с турнета в Добрич през юни и юли
Звезди на българския театър и музика с турнета в Добрич през юни и юли
53 участници от 6 държави ще се качат на сцената на 33-ото издание на „Сарандев“ (ВИДЕО)
53 участници от 6 държави ще се качат на сцената на 33-ото издание на „Сарандев“ (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика