Начало >Добруджа >Общество

В Световният ден на хипертонията в Добрич безплатно измерваха кръвно налягане (ВИДЕО)

17.05.2016 г. 12:04:11 ч.
/
В Световният ден на хипертонията в Добрич  безплатно  измерваха кръвно налягане (ВИДЕО)
В Световният ден на хипертонията- 17 май, днес в Добрич  се проведе акция по безплатно измерване на кръвното налягане. Тя бе част от Националната кампания „Нормалното кръвно налягане-здраве за бъбреците”. Добрич е един от 11 - те града в страната, в които БЧК и Микролайф, тази година провеждат кампанията. Желаещите да се включат бяха консултирани за проблеми, свързани с  хипертонията и  бъбречните заболявания. Днес бяха измервани тегло, талия и кръвно налягане с медицинска техника А200 Afib Microlife, която засича дори  наличие на предсърдно мъждене – най-опасната аритмия, предизвикваща друго тежко усложнение –мозъчен инсулт.
Традиция е на този ден, в много точки на България, да провеждаме акция по безплатно измерване на кръвно налягане. Идеята е да се  информират хората за рисковите фактори, които водят до високо кръвно налягане и всички последствия, които са опасни за здравето. Целта ни е изключително информативна, каза за радио „Добруджа” Милена Чакърова от Микролайф.
Статистиката сочи, че броят на хипертониците, получаващи антихипертензивни лекарства по Здравна каса,  през миналата 2015 година е  1,2 милиона души, но има и много такива, които не използват лекарства чрез касата. Това означава, че всеки 4-5 българин е хипертоник, а най-лошото е, че голяма част от хората са в млада и средна възраст. Артериалната хипертония е една от най-разпространените и най-коварни болести, поради неблагоприятните последствия, до които води безсимптомно. В резултат на високото кръвно налягане често се стига до  смъртоносни усложнения, като мозъчен инсулт, миокарден инфаркт, нарушения на бъбречната функция, увреждания на очите и други. 

Репортаж на Даниела Русева и Стефан Калев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Галена и Петър отпаднаха на крачка от финала в „Един за друг“
Галена и Петър отпаднаха на крачка от финала в „Един за друг“
Много усмивки и аплодисменти за най-добрите на финала на конкурса „Сарандев“ (СНИМКИ)
Много усмивки и аплодисменти за най-добрите на финала на конкурса „Сарандев“ (СНИМКИ)
Времето на 19 май
Времето на 19 май
Благотворителна вечер в помощ на ВК „Добруджа 07“ ще се проведе на 5 юни
Благотворителна вечер в помощ на ВК „Добруджа 07“ ще се проведе на 5 юни



Яндекс.Метрика