Начало >Добруджа >Регионални

В Тервел започва санирането на още 4 блока по националната програма

24.03.2016 г. 08:45:55 ч.
/
В Тервел започва санирането на още 4 блока по националната програма
Община Тервел обяви поръчки за избор на строители, които ще санират четири жилищни блока в тервелския квартал „Изгрев“. Офертите  на желаещите да  санират блоковете в Тервел ще бъдат отворени на 22 април . През  есента на 2015-та бяха санирани първите две многофамилни жилищни сгради в Тервел. Живущите в осемдесет и четири апартамента във вече санираните две сгради прекараха зимата в обновени жилищни блокове.Отзивите са определено положителни – живущите съобщават за намаляване на разходите си за отопление и за по-добри показатели на микроклимата в домовете си.Естетичният външен вид на доскоро сивите и грозни панелни сгради също е нещо, което се отразява положително на средата в града.
Новите четири многофамилни сгради, които поемат по пътя на дълго чаканото саниране са с общо 192 апартамента. Техническите и енергийни обследвания предписват изпълнение на пакет от няколко енергоспестяващи мерки – типлоизолиране на стени, подмяна на дограма, топлоизолиране на покрив, топлоизолиране на под над мазетата на блоковете, енергоспестяващо осветление.Предписва се още да се подменят с нови корозиралите  метални парапети на балконите, да се обработят и запълнят с фугопълнител фугите между панелите, да се освежат стълбищните  клетки. За единият от блоковете се предписва конструктивно укрепване на балкони на първия етаж.Предписват се дейности по основен ремонт на покривите, като за всички сгради е установено много тежко състояние – липсваща хидроизолация, разрушени комини , воронки, бордове – дефекти, които резултират в множество течове-най-силни на последните етажи, но отразяващи се и на апартаментите до първи етаж.Има предписания за отремонтиране на клоновете на канализацията в избените помещения, както и за привеждане в изправност на мълниезащитните инсталации и ел.инсталациите в общите части. Общината поставя изисквания към строителите да наемат на работа по време на строителството най-малко девет безработни лица, регистрирани в Дирекция „Бюро по труда“ гр.Тервел.Стойността на работите по блоковете – проектиране, строителство и авторски надзор възлиза на 2 240 000 лв. Предстои обявяване на поръчки за избор на фирми, които ще упражняват строителен надзор и инвеститорски контрол на строежите.
Българска банка за развитие изплати на 100 % направените от Община Тервел разходи за санирането на първите две сгради.Освен шестте „големи“ жилищни сгради, документи за финансиране от банката подготвиха още 12 сгради с по-малко от 36 апартамента. За тези сгради се очаква дейностите да се изпълнят през 2017-та година.

снимка: Един от първите два санирани блока миналата година
Източник:Община Тервел

Коментирайте
Подобни новини
Инж. Петър Ганев е новият директор на Североизточното държавно предприятие в Шумен
Инж. Петър Ганев е новият директор на Североизточното държавно предприятие в Шумен
С фестивали в Балчик и Генерал Тошево представят традиции и иновации в  производството на местни и био продукти
С фестивали в Балчик и Генерал Тошево представят традиции и иновации в производството на местни и био продукти
Обществено обсъждане на румънски проект за добив на газ в Черно море се проведе в Каварна
Обществено обсъждане на румънски проект за добив на газ в Черно море се проведе в Каварна
Подземните контейнери за отпадъци в Балчик - голяма ефективност и доволни граждани (ВИДЕО)
Подземните контейнери за отпадъци в Балчик - голяма ефективност и доволни граждани (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика