Валентин Димитров: Финансовата стабилност на общината е първи и основен приоритет

15.02.2016 г. 10:10:15 ч.
/
Валентин Димитров: Финансовата стабилност на общината е първи и основен приоритет
- На 19 февруари изтичат първите 100 дни от Вашето управление. Как се чувствате като кмет през тези дни?
Добре се чувствам. Много натоварен, ангажиран с проблемите на хората. Най-хубавото нещо, което се случи е, че бюджетът на община Генерал Тошево за 2016 година беше приет.
- А в чисто човешки план – имаше ли нещо, което си представяхте, а като влязохте в Общината, не беше както сте си го представяли?
Аз по принцип си бях служител на общинска администрация. Просто смених етажите. От първия се качих малко по-нагоре. Бях запознат с проблемите на хората и на общинска администрация. Очаквах с  нетърпение новия пост и напрежението е малко повече.
- Вие сте сред първите три общини, които си предадоха в Областна управа Програмата за управление и то в срок. Вие, предизборната си програма – модифицирана ли предадохте или направихте нова програма, та успяхте толкова бързо?
Съгласно Закона за местното самоуправление и местната администрация, в срок до 3 месеца, всеки новоизбран кмет трябва да представи своята програма пред Общинския съвет. Още втория месец я подготвихме и я внесохме и беше приета на редовно заседание на Общинския съвет на 21 декември 2015 г. Тя е същата, която беше в предизборната кампания. Така или иначе, тя е един отворен документ, към който могат да се добавят и нови идеи, и предложения, които да бъдат добре приети от гражданите , с цел развитието на Общината.  И очаквам всички добри идеи.
- Как Ви приеха в Общинския съвет с това крехко мнозинство, което имате?
Имаше много дебати по време на заседанията на постоянните комисии. Бях обстойно разпитан от колегите в Общинския съвет за всяка една точка от Програмата си: „Как бих я изпълнил?; Какви са ми целите?; Как бих ги постигнал?”. Щом е приета в Общинския съвет, смятам, че са ме разбрали добре на дебата.
- Все пак да споделите акцентите в нея?
Смея да твърдя, че първият приоритет, който е пред мен, е финансовата стабилност на Общината. Винаги съм го твърдял и така ще бъде. Навлизаме активно в новия програмен период. Тепърва стартират всички програми, затова и ние трябва да имаме един значителен финансов ресурс, с който да обезпечим съфинансирането си по европейските проекти и да имаме средства за мостово финансиране. Най-големият проблем на общината е безработицата. Основната ни цел е да привлечем инвестиции, с които да имаме хора, да има заетост в реалния сектор. В момента участваме и сме одобрени с проект за 59 безработни лица по програмите за т.н. временна заетост.  В момента се очаква да стартират нови  мерки по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Със сигурност има над 1000 безработни, които отговарят на определени критерии и могат да бъдат наети в община Генерал Тошево.
- А тези 59 души на каква работа ще бъдат назначени?
Седем от тях ще бъдат по програма „Старт в кариерата“. Те ще работят в общинска администрация. Други двама, които са еколози, са вече назначени. Останалите са общи работници – озеленители, охранители, които ще бъдат назначени в близките дни. Това са хора до 29-годишна възраст. Очакваме нова мярка да стартира, може би до края на месеца, където приоритетно ще бъдат назначени хора над 54 години и в предпенсионна възраст.
- Споменахте инвестиции. За къде искате да намерите такива?
Всеки е добре дошъл да инвестира в община Генерал Тошево – в земеделието, в животновъдството. Най-редно е там да се инвестира. В малки и средни предприятия, в които да имаме реална заетост. Хубаво е да усвояваме повече средства по европейските програми, защото там е основният ресурс, който може да покрие недостига от по-малката събираемост на данъци, на такси.
- Какви проекти продължават в община Генерал Тошево?
Със стария програмен период сме приключили с всички проекти. Нямаме просрочия или нещо за разплащане.  Имаме подадени три проекта по новата програма Интеррег (Трансгранично сътрудничество). Сега очакваме класиране. Може би до края на април очакваме да подобрим инфраструктурата на четвъртокласната пътна мрежа.
Единият проект е културен – целта е да бъдат ремонтирани пет читалища на територията на общината. Имам добро наследство. Знаете, че през последния мандат община Генерал Тошево участва по Интегрирания план за възстановяване и градско развитие, който бе спечелен. От там имаме заделени средства – 4,8 млн. лева за енергийна ефективност по програма Региони в растеж. Половината от тези средства ще бъдат за саниране на многофамилни жилищни сгради, а другата-  за административни сгради. Тепърва ще участваме и в Програмата за развитие на селските райони. Имаме заложени средства в бюджета за 2016 г. изготвяне на проекти.
- На последната сесия на Общинския съвет във връзка с приемането на бюджета имаше въпроси, които бяха поставени към вас от общински съветници? Един от тях касаеше продажбата на земя. Имате ли много земя за продажба, г-н Димитров?
По принцип в стратегията за общинското имущество не залагаме на продажбата на земя. Заложени са маломерни имоти – от 1 до 5 дка или такива в регулация, стопански дворни места или съгласуване на някои по-големи такива от стария Общински съвет. Аз като кмет на община не бих позволил продажба на общинско имущество, което ми носи редовен доход.
- За пътищата: в село Присад нищо не се давало, а в Краище – 80 хиляди?
Както отговорих и по време на заседание, за село Присад достатъчно се инвестира през миналата година.  За тази година не е за с. Краище този ремонт на пътя. Това е ремонт на четвъртокласната пътна мрежа, която минава през село Росен. Просто номерът на пътя е Росен – Краище и затова хората се подвеждат, че в село краище, където живеят 5 човека, ще отремонтираме тази част от четвъртокласната пътна мрежа.
- За Великово?
Аз и тогава обясних на г-н Гавраил Петров, че ние се опитваме да стигнем до населените места. Да рехабилитираме общинската и републиканска пътна мрежа, за да стигнем до селото. След това малко по-малко ще започнем да оправяме и самите улици в населени места, но с настоящия финансов ресурс, няма как да стане. В Капиталовата програма сме заложили много средства за ремонт на улици. Само за ремонт на улици в град Генерал Тошево сме заделили 150 хиляди лева. Проблемът ни е водният цикъл. Специално улица „Стара планина” – там няма канализация. Няма как да инвестираме средства в ремонт на тези улици, а догодина например да започне водният цикъл и да разкопаем наново. Смятам че не е редно. Затова посочих на бюджетната комисия списък с улиците, на които има вече изградена канализация, като им предложих да започнем от тях. Нека общинските съветници да сформират комисия и те да изберат улиците. Да не се говори след това, че кметът на Генерал Тошево си оправя собствената улица или на еди кой си член от кметския екип или общински съветник. Нека те да решат, кои улици да оправим в града.
Припомнете за водния цикъл, на какъв етап сте?
Проектът, който беше спечелен, но не бе реализиран през стария програмен период, беше на стойност около 18 млн. лева. На три обособени позиции беше – линейната инфраструктура (канализация и водопреносна мрежа), втората – ремонт в Пречиствателната станция и третата за Надзора. Така или иначе спечелен проект, но поради ред причини нереализиран. Причини, които са извън община Генерал Тошево, които не искам да коментирам. Очакваме покана в новия програмен период, но сега бенефициенти ще бъдат изградените областни ВиК асоциации.
- Направихте ли някакви промени в структурата на общинска администрация?
Вече три месеца съм кмет на община Генерал Тошево. Само един от заместник-кметовете съм сменил. Не възнамерявам да правя други промени. Дал съм кредит на доверие на всички колеги. Смятам, че трябва да защитят с работата си това доверие. Още веднъж казвам – всеки си върши работата и не виждам причина някой да бъде сменян. 

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика